Hlavní obsah

Romové získali omluvu a 30 tisíc od zubařky, která je odmítla ošetřit

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Před pěti lety zamířil pan P. z Brna se svou dcerou k jedné z místních zubařek. Oba trpěli akutními problémy, a protože jejich stálý zubař odešel do důchodu, hledali pomoc u jiného odborníka. Po telefonickém objednání dorazili do ordinace, kde jim zubařka oznámila, že je neošetří, neboť má naplněnou kapacitu. Skutečným důvodem ale mělo být to, že oba byli Romové. Za diskriminaci se musela zubařka omluvit a vyplatit 30 tisíc korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Uviděla v čekárně Cikány a automaticky na nás vyjela: Co vy tady děláte? Já jsem se normálně fakt zastyděl, protože takto by se podle mého názoru neměla chovat,“ prohlásil muž, který se kvůli jednání v ordinaci obrátil s prosbou o pomoc na organizaci IQ Roma servis (IGRS).

Zubařka se podle tvrzení obou Romů nejprve vymlouvala na plnou kapacitu, pak se hájila, že ošetřuje jenom děti, a nakonec prohlásila, že odchází do důchodu. Přitom dcera pana P. byla v době konfliktu nezletilá a v čekárně byli jen dospělí pacienti.

Boží mlýny melou pomalu, ale jistě – proti diskriminaci se vyplatí bojovat
právník IQ Roma servis

Po oznámení případu se rozhodla IQRS ordinaci otestovat. Na ošetření se tak objednala i manželka pana P., ovšem po příchodu do ordinace opět nepochodila. Poté se vydal k zubařce neromský zaměstnanec organizace a jeho ošetření proběhlo bez problémů.

IQRS se rozhodl si na postup lékařky stěžovat, ovšem nikde nepochodil. Nakonec tak celá věc skončila u soudu.

„Naši klienti se v průběhu řízení mimosoudně domluvili s lékařkou. Měla velký zájem se domluvit, aby to soud dál neprojednával,“ potvrdila Lucia Barthová z IQRS.

Zubařka uznala, že se dopustila diskriminace, a kromě 30 tisíc korun odškodného pro pana P. a jeho manželku se zavázala také k písemné omluvě ve znění: „Mé jednání bylo protiprávní a nesprávné, protože i Romové jsou lidé a mají právo být pacienty stejně tak jako ostatní.“

„Boží mlýny melou pomalu, ale jistě – proti diskriminaci se vyplatí bojovat. Je však potřebné být vytrvalý, nevzdávat se a hlavně nemlčet,“ okomentoval případ právník IQRS Marcel Glasa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám