Hlavní obsah

Holčičky neosahával, potvrdil soud a zprostil instruktora plavání obžaloby

Novinky, bad
Praha

Devětadvacetiletý instruktor plavání, který měl znásilnit dvě pětileté holčičky, se ničeho nedopustil. Definitivně o tom rozhodl ve čtvrtek Vrchní soud v Praze, když zamítl odvolání státní zástupkyně proti zprošťujícímu verdiktu pražského městského soudu.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V neprospěch obžalovaného svědčí dva důkazy - výpovědi poškozených dívek,“ uvedl v odůvodnění svého rozhodnutí soudce Jan Sváček, s tím, že ale jiné důkazy o vině obžalovaného nejsou.

„Všechny ostatní důkazní prostředky svědčí o nevině obžalovaného,“ dodal Sváček. „Vrchní soud nezpochybňuje subjektivní prožitky poškozených. Rozhodně však nebylo zjištěno, že by se něčeho takového obžalovaný dopustil.“

Sváček nakonec řekl, že doufá, že se všem zúčastněným osobám podaří na danou záležitost, co nejdříve zapomenout.

Veřejný zájem

Mladík měl holčičky podle obžaloby osahávat předloni v dubnu v pražském Hloubětíně. Instruktor měl dívkám odhrnout plavky v rozkroku a osahávat je na přirození. Podle žalobkyně muž využil své fyzické a psychické převahy a toho, že se dívky vzhledem k svému věku nemohly bránit, protože jeho jednání nemohly „pochopit, posoudit, domyslet a vyhodnotit“.

Důvodem odvolání státního zastupitelství byl údajně velký veřejný zájem, aby byl případ objasněn. „Nebylo jednoznačně vyvráceno, že se skutky staly,“ uvedla státní zástupkyně.

Na to mladíkův obhájce namítl, že se neobjevil žádný důkaz, který by tvrzení pětiletých dívek potvrdil.

Kolegyně: Nepřipadá v úvahu

Muž, který učil děti plavat deset let a nikdy s ním nebyl jediný problém, vinu před soudem odmítl. „Obvinění naprosto nechápu. Nevím, jak k tomu podání obvinění mohlo dojít. Stát se to nemohlo, nestalo se to,“ prohlásil v létě před městským soudem instruktor. A ostatní instruktorky jej podpořily. „Nepřipadá to v úvahu, každý víme, že jsme pod kamerovým systémem, nikdo by si nic nedovolil. Navíc je nás tam strašná spousta,“ vypověděla jedna z instruktorek.

Toto ani další svědectví dalších ale státní zástupkyni nepřesvědčilo. „Byť všechny výpovědi spojuje tvrzení, že je vyloučeno, že se to stalo, když se na ty výpovědi podívám podrobně, tak to vyloučeno není,“ uvedla v závěrečné řeči Kralická a navrhla instruktorovi pětiletý trest vězení. Původně muži hrozilo až dvanáct let za mřížemi.

Soudní senát Městského soudu v Praze v čele s Kamilem Kydalkou se nakonec přiklonil na stranu instruktora a obžaloby ho loni na podzim zprostil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám