Hlavní obsah

Trestanec se skrýval v malé obci pod falešným jménem. Prozradila ho až facka

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

V Čejkovech na Klatovsku se Jaroslav Sloboda zabydlel loni v červnu. Pro svoji obětavost přirostl místním k srdci. O to větší překvapení jim připravil, když jej policie minulou středu odvezla v poutech. Vyšlo najevo, že na něho v roce 2013 vydal soud mezinárodní zatykač, protože se vyhýbal vězení. Svoji pravou totožnost se snažil tajit a vydával se za někoho jiného.

Foto: MVČR, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Možná by se 57letý muž mohl v pošumavské vesničce s necelými dvěma stovkami obyvatel dál klidně skrývat pod falešným jménem Zdeněk Bilka, kdyby mu v hádce s přítelkyní neujely nervy a nedal jí pár facek. Že se jedná o hledaného trestance, netušila totiž ani sama napadená. Zjistili to až přivolaní policisté důkladnou lustrací.

„Myslela jsem si, že ho zavřeli za to mé napadení,“ reagovala překvapeně jedenapadesátiletá žena, která se ke Slobodovi do Čejkov nastěhovala před třemi měsíci. Víc incident nechtěla rozvádět.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Když někdo potřeboval s něčím pomoci, tak šel a udělal to.
obyvatel vesnice

Svoji kůži ale nechtěl dát Sloboda zadarmo a strážcům zákona se snažil utéci. „Když hlídka přijela k domu, muž byl na dvoře. Jakmile policisty spatřil, přeskočil kamennou zídku a běžel na sousední pozemek. Krátce nato byl ale dopaden,“ popsala průběh zákroku Dana Ladmanová z klatovského ředitelství policie.

Podle ní neměl u sebe žádný doklad totožnosti. „V rámci šetření jsme zjistili, že používal cizí identitu,“ dodala Ladmanová.

Neplatil alimenty

Sloboda nicméně nebezpečným zločincem není. Právo zjistilo, že si má odpykat rok za neplacení alimentů. Trest mu uložil před více než dvěma lety Okresní soud v Sokolově. „Později jsme vydali příkaz k dodání do výkonu trestu, pak následoval evropský zatýkací rozkaz, který byl později rozšířen i na státy mimo Evropu,“ sdělil místopředseda sokolovského soudu Radoslav Krůšek.

Podle něho už samotné trestní řízení bylo vedeno jako proti uprchlému. „Teď bude dotyčný seznámen s rozsudkem a poté může požádat o to, aby dokazování, které proběhlo v jeho nepřítomnosti, bylo zopakováno,“ dodal Krůšek.

Sloboda bydlel v domě na návsi. Pronajal mu ho místní farmář Pavel Pánek. „To víte, že mě to překvapilo. Ten chlapík ale na mě působil seriózním dojmem. Choval se slušně, platil nájem, a když jsem se čas od času u něho zastavil, uvařil kafe a popovídali jsme si. Měl tam i docela uklizeno,“ řekl Právu Pánek.

Až od policie se dozvěděl, co byl nájemník ve skutečnosti zač. „Já jsem ho vídával, jak běhal po vsi v montérkách. Víc jsem se o něj nezajímal,“ uzavřel Pánek.

Obyvatele obce kauza rozdělila na dva tábory. Jedni se Slobodou soucítí, ti druzí mu nasazují psí hlavu. „Každému se snažil vyjít vstříc. Když někdo potřeboval s něčím pomoci, tak šel a udělal to. Je pravda, že si dost vymýšlel, ale nikomu nikdy neublížil,“ uvedl jeden ze starousedlíků. Další ze sousedů měl jiný názor. „Zákony platí pro každého. Ještě nás tu všechny vodil za nos, je to padouch a měl by dostat pořádných pár let,“ ulevil si starší muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám