Hlavní obsah

Vtip o vestě s trhavinou může studenta stát rok a půl vězení a desítky tisíc

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

„Mám na sobě vestu s pěti kilogramy trhaviny a nevím, jak se to spouští,“ oznámil na tísňovou linku v Plzni mužský hlas. Možná by anonymní telefonát policie nebrala úplně vážně nebýt jeho načasování. Výhrůžka přišla jen pár dní po sérii sebevražedných útoků v Paříži loni v listopadu. Vyšetřování nyní ukázalo, že si z policie vystřelil 17letý hoch z Klatovska.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Za hloupý žert, který zvedl ze židle desítky strážců zákona, hrozí teď mladíkovi 1,5 roku vězení. Navíc mu soud může uložit, aby zaplatil náklady spojené s bezpečnostními opatřeními, která vyvolal šířením poplašné zprávy.

„Zpočátku nebylo jasné, zda se jedná o vtipálka, provokatéra, anebo telefonát může souviset se skutečnou hrozbou,“ uvedla Hana Štefflová z policejního ředitelství v Plzni.

Později kriminalisté zjistili, že volajícím je mladík z Klatovska, který navštěvuje jednu z místních středních škol. „Případ jsme postoupili kolegům do místa jeho bydliště, kteří pokračovali v dalším vyšetřování,“ doplnila Štefflová.

Byla to prý legrace

Detektivové pak prověřovali, zda školák není napojený na extremisty. Sám se pak ale přiznal, že šlo o vtip. Neměl prý tušení, jaký poprask tím vyvolá. Podle informací Práva telefonoval z mobilu, který našel v jedné z učeben a který patřil jeho spolužačce. Vytočil linku 112 a řekl jednu větu, aniž by o tom nějak dlouze předtím přemýšlel. Když po něm operátorka chtěla bližší informace, zavěsil.

„Nemyslel jsem ta slova vážně, byla to legrace. Nedošlo mi, jaké to může mít následky. Teď vím, že jsem udělal hloupost,“ řekl policistům mladík.

Reklama

Výběr článků

Načítám