Hlavní obsah

Když jsou závory nahoře, můžu jet, řekl k tragédii ve Studénce řidič kamiónu

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín
Aktualizováno

Překvapivým způsobem zahájil svou výpověď řidič polského kamiónu Slawomir Sondaj, který loni v červenci způsobil tragickou nehodu pendolina na železničním přejezdu ve Studénce. Svou výpověď začal slovy: „Neudělal jsem to schválně“. Místo omluv a vyjádření lítosti se ale okamžitě začal hájit tím, že na železniční přejezd vjel proto, že závory byly nahoře. To, že blikala výstražná světla, podle svých slov nepovažoval za signál k zastavení.

Soud s řidičem, který zavinil srážku kamiónu s vlakem ve StudénceVideo: Prima FTV

 
Článek

Obžalovaný řidič, kterého do budovy novojičínského soudu přivezla eskorta z vazební věznice, svou výpověď začal překvapivě. Řekl, že na železničním přejezdu je jiné zabezpečení, než na jaké je zvyklý. „Nevšímal jsem si červené barvy. Soustředil jsem se na závory,“ řekl řidič.

Mám za to, pokud jsou závory zavřené, tak se nemůže ani vjet na přejezd, ani ho opustit.
obžalovaný

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Když jsou zvednuté, podle mne to znamená, že můžu jet,“ řekl. „V tom případě, pane obžalovaný, neznáte dopravní předpisy,“ reagoval na to soudce Jaromír Pšenica. Na dotaz, zda slyšel zvukovou signalizaci, řekl obžalovaný: „Ne.“

„Pane řidiči, vy nemáte co dělat za volantem,“ rozohnil se soudce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Slawomir Sondaj před novojičínským soudem

Když pak byl obžalovaný podle svých slov na kolejích a viděl, že závory na druhé straně padají dolů, myslel si, že jde asi o nějakou poruchu. „Viděl jsem, že závory jdou dolů, to byla pro mne informace, že mám zastavit. Zdálo se mi, že vznikla nějaká porucha zabezpečovacího systému. Pak jsem viděl blížící se pendolino a už se nedalo nic dělat,“ řekl Sondaj u soudu. Na dotaz, proč neprorazil závoru, když spadla dolů, řekl: "Mám za to, pokud jsou závory zavřené, tak se nemůže ani vjet na přejezd, ani ho opustit."

U soudu dále vyšlo najevo, že řidič má za sebou v Polsku v posledních letech 19 dopravních přestupků. Šlo nejčastěji o překročení rychlosti, řízení vozidla bez oprávnění, porušení zákazu vjezdu či stání v zákazu. Podle záznamů, které má k dispozici soud, navíc řidič v posledních letech zavinil i tři nehody.

Zemřeli tři lidé

Padesátiletý Polák vjel ve středu 22. července dopoledne na přejezd ve Studénce. Při cestě z Polska do Maďarska se snažil vyhnout placení mýtného a zabloudil. Na přejezd vjel ve chvíli, kdy závory ještě nebyly dole, ale blikalo červené světlo. S kamiónem, na kterém převážel 17 tun plechu, následně uvízl mezi závorami.

Nové záběry po srážce pendolina s kamiónem z kamer na nádraží ve StudénceVideo: TV Nova

Do auta narazilo pendolino mířící z Ostravy do Prahy. Následky srážky byly tragické. Tři lidé zemřeli, dalších osm utrpělo vážná zranění – včetně strojvůdce, který přišel o nohu. Škoda dosáhla částky přibližně 40 miliónů korun. Policisté obvinili řidiče z obecného ohrožení z nedbalosti a vzhledem k následkům mu hrozí tři až deset let za mřížemi.

Na stejném přejezdu se podobná událost odehrála také v říjnu, kdy na něj vjel řidič kamiónu, i když svítila červená světla. Naštěstí ale prorazil závoru a ujel. V prosinci za to dostal devětadvacetiletý portugalský řidič kamiónu José Augusto Costa Goncalves stotisícovou pokutu. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Kamión ve Studénce prorazil závoru pár sekund před vlakemVideo: Policie ČR

Reklama

Související témata:

Související články

Tragédie ve Studénce má třetí oběť

Tragická železniční nehoda ve Studénce, kde ve středu srazilo pendolino kamión na železničním přejezdu, má třetí oběť. V noci zemřel v ostravské fakultní...

Výběr článků

Načítám