Hlavní obsah

Platíme až 30 Kč za obálku, lákal inzerát. Podvodník obral 17 tisíc lidí o milióny

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Podvod s rekordním počtem okradených vyšetřuje moravskoslezská policie. Devětatřicetiletý muž prostřednictvím inzerátů v tisku a na internetu nabízel jednoduchou práci z domu, spočívající v plnění a zalepování obálek. Každý, kdo o výnosnou práci stál, musel poslat 660 korun. A co je naprosto neuvěřitelné - podvodníkovi to procházelo šest let, během kterých mu peníze poslalo 17 171 lidí.

Foto: Policie ČR

Tex podvodného inzerátu

Článek

O případu informovala policie ve středu, neupřesnila ovšem, jak je možné, že finta pachateli tak dlouhou dobu procházela.

Za zkompletování a zalepení jedné obálky nabízel podvodník až třicet korun. Aby se lidé mohli do programu zapojit, museli za to zaplatit. Přestože v titulku inzerátu jeho autor uváděl, že všechno je zdarma, na konci textu se zájemce dozvěděl, že musí zaplatit za registraci.

Po dohodě se státní zástupkyní jsme zřídili call centrum a skutečně jsme kontaktovali všechny poškozené
ředitel policie

„Abyste mohli zahájit okamžitě, musíme vyžádat jednorázový poplatek pouze 660 korun. Ten pokrývá naše výdaje při zaslání tohoto programu, který vám ukáže, co dělat, a zaručuje, že s námi můžete pracovat tak dlouho, jak si budete přát,“ tvrdil inzerát.

Jak uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel, z hlediska počtu poškozených jde o naprosto ojedinělý případ. Způsob podvodu byl velmi jednoduchý, ovšem zásadní problém pro policii bylo vyslechnout všechny poškozené, což trestní řád vyžaduje.

Udělal si seznam

Naštěstí byl u pachatele zajištěn seznam všech okradených, kteří při registraci mimo jiné zadávali své telefonní číslo. „Po dohodě se státní zástupkyní jsme zřídili call centrum a skutečně jsme kontaktovali všechny poškozené,“ řekl Kužel. Na obvolávání obětí policie vyčlenila dvacet lidí, kteří se na této činnosti střídali ve dvou směnách.

Foto: Policie ČR

Tex podvodného inzerátu

Škoda je prozatím vyčíslena na 7,5 miliónu. Obviněnému muži hrozí až pět let vězení. Na případu je šokující, že lidé podvodníkovi posílali peníze, aniž vůbec tušili, kdo konkrétně práci nabízí a co přesně budou do obálek vkládat.

Pozoruhodná je i doba, po kterou tuto rozsáhlou činnost prováděl, a zarážející je, že byl nejspíš tak naivní, když se domníval, že se na něj při takto rozsáhlém podvodu nepřijde. „Konkrétnější informace k případu zatím nemůžeme zveřejnit,“ reagoval na tento dotaz krajský policejní ředitel Kužel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám