Hlavní obsah

Soud řeší policejní zásah proti slávistickým fanouškům

– Praha
Novinky, bad

Byl policejní zásah proti fanouškům Slavie v roce 2014 oprávněný nebo ne? Tuto otázku se od čtvrtka snaží rozluštit pražský městský soud. Fanoušci mají za to, že byl zákrok nezákonný. Policie naopak tvrdí, že k použití donucovacích prostředků a zatýkání se uchýlili poté, co fanoušci neuposlechli výzvy, aby nepoužívali pyrotechniku.

Vyjádření organizátora pochodu Lukáše ValyVideo: Novinky

 
Článek

Průvod slávistů, kteří šli Prahou v dubnu 2014 na derby se Spartou na pražskou Letnou, zastavili na Čechově mostě policisté a po několika výzvách antikonfliktního týmu došlo na zatýkání. „Při zatýkání docházelo k bití zatýkaných osob,“ uvedl ve čtvrtek před soudem jeden z fanoušků Pavel Moulis.

Soudkyně Karla Cháberová nechala přehrát policejní videozáznam ze zásahu, kde je zřetelně slyšet opakované výzvy policie, aby se fanoušci zdrželi používání zábavní pyrotechniky a nezakrývali si obličej. „Je patrné, že to tam skutečně žilo pyrotechnicky,“ komentovala záznam Cháberová.

Gentlemanská dohoda

Podle organizátorů pochodu ale existovala určitá „gentlemanská domluva“ s policií.

„Já jsem den před tím pochodem sešel na policejní stanici s policistkou, s kterou jsem řešil v předchozích letech průběh pochodu. Ona měla tu dobrou vůli vše připravit, aby to proběhlo bez problémů a domluvili jsme se na tom, že pyrotechnika bude stejně jako v předchozích letech použita pouze na Čechově mostě, kde je vítr, kde se rozprostře ten kouř,“ uvedl Lukáš Vala, organizátor pochodu. Ten prý také kvůli úklidu zajistil několik lidí na konci průvodu, kteří uklízeli nedopalky z pyrotechniky z tramvajových kolejí. Ve chvíli, kdy byla pyrotechnika odpálena, policie zasáhla.

„Na rozdíl od předchozích ročníků byl most po obou stranách lemovaný policisty a uprostřed byly přistavené antony, aby byly připravené na zásah,“ prohlásil další z účastníků pochodu Adam Samiec a dodal, že byl zásah plánovaný a že policie brala v podstatě každého, kdo měl slávistické oblečení. „Pozoroval jsem dění a najednou mě zezadu napadl policista a byl jsem zadržen. Stejně jako bratr, který žádnou pyrotechniku nezapaloval.“

Hlavní líčení bylo asi po hodině odročeno, aby mohl být předvolán velitel zásahu i Samiecův bratr. Soud chce také znát důvody, proč byly na mostě rozmístěny antony.

Během zásahu, kterého se zúčastnilo šest stovek policistů, bylo zadrženo 86 lidí. Sparta v derby Slavii porazila 3:0.

Reklama

Výběr článků

Načítám