Hlavní obsah

Dálnice D5 byla pět hodin uzavřena. Na sněhu se srazily kamión a autobus

– Rozvadov • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, pab, ok

Dálnice D5 byla na 137. kilometru u Přimdy v obou směrech přibližně pět hodin uzavřena kvůli nehodě kamiónu a autobusu. Ten vezl hlavně německé turisty. Zdravotníci ošetřili tři desítky cestujících, většina měla lehká poranění, jeden středně těžké. V místě nehody sněžilo a na dálnici ležela vrstva sněhu. Po 18. hodině byla dálnice zprůjezdněna ve směru na Plzeň.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Autobus se na dálnici D5 u Rozvadova střetl s kamiónem

Článek

Nehoda se stala kolem 13.00 na 137. kilometru. Podle policie se kamión převrátil napříč přes silnici a autobus skončil na boku. Podle informací ČTK německý linkový autobus z Prahy do Norimberka narazil bočně do kamiónu při předjíždění.

„Před 142. kilometrem se nejprve střetla nákladní souprava s dodávkou. Poté tam přijel další kamión, jehož návěs se při brzdění otočil napříč a bokem narazil do havarované soupravy. K další kolizi došlo následně, když k místu přijížděl řidič autobusu. Aby zabránil střetu, strhl řízení, přičemž se autobus převrátil na bok," uvedla policejní mluvčí Jana Tomková.

Mimo jednoho z řidičů, který se vzhledem ke zranění nemohl podrobit dechové zkoušce, byl u všech ostatních vyloučen alkohol.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Havarovaný kamión

Záchranáři na místě ošetřili 30 až 35 cestujících. „Většinou jsou to lehká zranění, odřeniny a pohmožděniny. Nikdo není v ohrožení života. Dva zranění byli převezeni německou posádkou do Německa, dva českou posádkou do nemocnice ve Stodě (u Plzně),“ řekla Právu mluvčí záchranářů Lenka Ptáčková.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

K nehodě přijeli i němečtí záchranáři

„Většinou šlo o lehká zranění, jedno je středně těžké. Všichni cestující vystoupili a byli při vědomí,” doplnila Ptáčková.

Na místě byl vrtulník, který nakonec nezasahoval. Přijelo i pět českých sanitek a dva záchranné vozy z Německa. Hasiči podle mluvčí Pavly Jakoubkové vyslali na místo autobus z Plzně, aby cestující mohli být v teple, vyprošťovací automobil, čtyři cisterny a dva záchranné vozy.

Dálnice byla v místě uzavřená v obou směrech, před 18:00 byl zprůjezdněn směr na Plzeň. Podle policejní mluvčí Jany Tomkové zůstává dálnice uzavřená v opačném směru do Německa mezi 136. až 144. kilometrem.

„Řidiči mohou zvolit objízdnou trasu na sjezdu Mlýnec - Přimda - Svatá Kateřina a zpět nájezd,” řekla Tomková. Podle ní bude dálnice ve směru na Německo uzavřená ještě několik hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám