Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby bývalého Rathova poradce Bušinu, nejsou důkazy

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Bývalý poradce Davida Ratha Filip Bušina byl ve čtvrtek Krajským soudem v Praze zproštěn obžaloby z krácení daní. Osm z celkově čtrnácti obžalovaných soud potrestal za krácení daní za více než 630 miliónů korun až sedmi lety vězení. Verdikt není pravomocný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Filip Bušina

Článek

Bušina měl podle obžaloby dávat se spoluzproštěným Davidem Belousem, majitelem reklamní společnosti, pokyny ohledně řízení firmy a nakládání s finančními prostředky Miloslavu Vodrážkovi.

Právě Vodrážka je se sedmi lety nepodmíněně nejpřísněji potrestaným z osmi odsouzených. Podle soudu měl tím, že do účetnictví zahrnoval fiktivní faktury, o kterých věděl, že nejsou podloženy plněním, způsobit České republice škodu téměř 330 miliónů korun. Vodrážkovi soud uložil také pokutu ve výši jednoho miliónu korun a sedmiletý zákaz činnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bušina i Belous měli přitom podle obžaloby vědět, že dojde k protiprávnímu snížení daně z přidané hodnoty.

„Soud konstatuje, že ve vztahu k tomuto skutku nemáme za to, že se tito dva obžalovaní na páchání skutku podíleli,“ odůvodnil zprošťující výrok pro Bušinu s Belousem soudce Robert Pacovský. Dodal ale, že to mohla ovlivnit nepoužitelnost telefonních odposlechů, které soud jako důkazy nepřipustil.

„Odposlechy soud zhodnotil jako důkazy k trestnímu řízení nepoužitelné,“ prohlásil Pacovský s tím, že příkazy k pořízení telefonních odposlechů nebyly dostatečně odůvodněné, proto se jimi soud ani neprobíral. „Tyto telefonní odposlechy je třeba odlišit od tzv. prostorových odposlechů, které soud jako důkaz použil a vycházel z nich,“ podotkl předseda senátu.

„Jsem šťastný, ale samozřejmě ještě není konec. Počítám, že se státní zástupkyně odvolá,“ prohlásil po vynesení rozsudku Bušina.

Škoda za více než půl miliardy

Bušinovi hrozilo za krácení daně až deset let vězení, žalobkyně Soňa Bělohlávková mu navrhovala 7,5 roku.

Dalšími nepodmíněně potrestanými jsou Lukáš Budina (6 let), Václav Tobořík, Antonín Valach (stíhaný jako uprchlý) a Aleš Včelka (všichni 4 roky). Patrik Čapek, Josef Blažek a David Mazáč od soudu odešli s tříletými podmínkami.

Celkem skupina osmi odsouzených podle čtvrtečního rozhodnutí způsobila škodu přes 630 miliónů korun.

Modem operandi skupiny mělo být zakládání firem, ze kterých pak vytvářely smyšlené faktury. Peníze se údajně vyváděly z reklamních firem a na trestné činnosti se prý podíleli úředníci daňové správy. Firmy prý například zařídily smluvené reklamní služby samy, do účetnictví ale daly smyšlené faktury, podle kterých si práci objednaly u jiných společností. "Nastrčené" firmy prý obžalovaní ovládali přes prostředníky, tzv. bílé koně.

Bývalý boxer Bušina kvůli kauze rezignoval na pozici investičního náměstka středočeských krajských nemocnic.

Soudce Pacovský rozhodoval také v úplatkářské kauze ve Středočeském kraji, jejíž hlavní postavou byl právě Rath. Pacovský jej, zatím nepravomocně, odsoudil na 8,5 roku ve vězení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám