Hlavní obsah

Ostravská herečka stanula před soudem, měla kopnout policistu do zadku

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Kuriózním případem se ve čtvrtek začal zabývat Okresní soud v Ostravě-Porubě. Na lavici obžalovaných usedla jedna z nejoblíbenějších ostravských hereček Národního divadla moravskoslezského Lada Bělašková. Je obžalovaná z útoku na policistu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravská herečka Lada Bělašková s kolegou Robertem Fintou čekají na jednání

Článek

O silvestrovské noci měla podle obžaloby policistu Roberta Müllera kopnout do „pravé krajiny hýžďové”. Měla tím reagovat na policejní zásah vůči jejímu kolegovi z divadla, který chtěl před redakcí České televize stáhnout na půl žerdi českou vlajku kvůli své antipatii k českému prezidentovi. Hrozí jí vězení až na čtyři roky. Herečka však obvinění odmítá a naopak upozorňuje na policejní brutalitu a šikanu, které byla ona a její kolega Jan Hájek vystaveni.

Policii na herce zavolal strážný

„Celé jsem to způsobil já,“ popsal Právu ostravský herec Jan Hájek, „Slavili jsme Nový rok u řeky a pak jsme šli kolem ČT a mě napadlo, kvůli mé antipatii k našemu prezidentovi, sundat českou vlajku na půl žerdi. Nicméně jsem zjistil pomocí zapalovače, že je zamčená. Strážný z televize si však asi myslel, že chceme vlajku zničit či ukrást, a zavolal na nás policii,“ líčil Hájek a dodal, že on i jeho kamarád Robert Finta byli v tu chvíli podnapilí.

Běžela jsem k němu, ale nedoběhla, policisté mě zpacifikovali.
obžalovaná

Pak podle něj přijel obrovský počet policistů: dva tranzity a dvě osobní auta. „A jeden z nich potom vůči mně nepřiměřeně zakročil. Používal nejen chvaty a hmaty, ale i kopy. Několikrát mě kopnul do rozkroku. Když jsem začal křičet, tak právě Lada Bělašková tam přiběhla a policisté použili nepřiměřené zákroky i na ni a pak nás odvezli na služebnu. To, co se dělo tam, to už je další věc této kauzy. Ostravští policisté jednoznačně zneužili svoji moc,“ popisoval herec.

Herečka obvinění odmítá

Samotná herečka tvrdí, že žádného policistu nenapadla, ani do nikoho nekopla. „Nikdy bych si to nedovolila. Jen jsem se snažila slovně zastat blízkého člověka, kterého policisté svalili na zem a kopali do něj. Běžela jsem k němu, ale nedoběhla, policisté mě zpacifikovali. Měla jsem strach o jeho zdraví i život,“ uvedla Bělašková s tím, že tehdy ani moc nepila, což prokázala i dechová zkouška. „Měla jsem kolem 0,2 promile. Dala jsem si panáka a šampaňské na silvestrovský přípitek,“ vzpomínala herečka.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravská herečka Lada Bělašková měla podle obžaloby nakopnout policistu do hýždí.

Také podle ní šlo o policejní brutalitu a šikanu. „Tohle by občané neměli zažívat, nikomu bych to nepřála. Mělo by se to řešit. Dokonce mě zavřeli na mnoho hodin do cely a dvakrát mě svlékli donaha před kamerami, musela jsem dělat i dřepy,“ posteskla si herečka.

„Ze strany mé klientky k žádnému útoku na policistu nedošlo. Já toto obvinění považuji za absurdní, protože i kdyby k vytýkanému jednání nakrásně došlo, tak by se mohlo jednat maximálně o přestupek,“ sdělil novinářům před začátkem jednání obhájce herečky Jaromír Paroubek.

Obžaloba: Napadení policisty při služebním zákroku

Jiný názor však má státní zástupce i „napadený“ policista Robert Müller, který na herečku trestní oznámení podal. „Ten muž prostě neuposlechl mou opakovanou výzvu, byl vulgární a neustále se ke mně přibližoval, tak jsem ho zpacifikoval. A jeho přítelkyně to zjevně těžce nesla a myslela si, že to může po svém vyřešit. Když jsem prováděl zákrok, tak mě zezadu kopla do zadku. Nevnímám to jako osobní křivdu, ale obecně jako útok na policistu, na veřejného činitele, což se nemůže dít,“ sdělil mimo jiné soudu policista.

„Došlo k napadení policisty při provádění služebního zákroku. Došlo ke kopu do hýždí policisty, když poutal muže do služebního vozidla. Trestní sazba je zde do čtyř let, ale v tomto případě nepředpokládám vysoký trest,“ uvedl státní zástupce Martin Pavelka.

Soudce Lukáš Delong jednání ve čtvrtek po poledni odročil na úterý 6. října, kdy se má dostavit další svědek, ostravský herec Michal Čapka, který si měl incident nahrávat na mobil.

Bělašková vystudovala ostravskou Janáčkovu konzervatoř. V Národním divadle Moravskoslezském je v angažmá od roku 2004. Zde se objevila například v rolích Aleny Prokopové – Bejbyny v úspěšném muzikálu Šakalí léta. Dále jako Lucy v Žebrácké opeře, jako Sylvie ve Sladkém životě, Madame de Tourvel v Nebezpečných vztazích či Máša v Rackovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám