Hlavní obsah

Za brutální utýrání koně na Českolipsku padla podmínka

Právo, sve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Za utýrání koně na pastvinách v obci Kravaře na Českolipsku dostal třiadvacetiletý Michal Medek ve středu u Okresního soudu v České Lípě podmíněný trest. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Policie ČR

Michal Medek na policejním snímku v době, kdy po něm policie pátrala.

Článek

„Byl mu uložen trest odnětí svobody výchovného charakteru. Konkrétně 2,5 roku trest a 3,5 roku zkušební doba a propadnutí zajištěného nože,“ řekl Právu soudce českolipského okresního osudu Milan Vencl s tím, že obžalovaný musí uhradit škody, a to jak za usmrcené zvíře, tak i škody z majetkové trestné činnosti.

„Obžalovaný učinil úplné a bezvýhradné doznání, což byla jedna z výrazných polehčujících okolností,“ vysvětlil Vencl. Medek podle něj litoval svého jednání a některým poškozeným se omluvil přímo v jednací síni.

Před soudem také zazněl znalecký posudek na psychický stav obžalovaného. Jedná se o sociálně zanedbanou osobnost s nízkým intelektem. Duševní chorobou ale netrpí. „Bylo jednoznačně zjištěno, že nejsou žádné zákonné důvody pro to, aby bylo ukládáno ochranné léčení,“ podotkl soudce.

Další případy se budou projednávat

Soud projednával pouze případ týrání koně ze začátku června, kdy podle obžaloby ze zvířete ještě zaživa odřezal svalovinu i s kůží. Další dva případy napadení a utýrání koně z července, z nichž je Medek obviněn a vazebně stíhán, se budou projednávat samostatně.

Policie Medka viní z toho, že trýznivým způsobem usmrtil klisnu poníka. Zvíře bylo přivázané ke stromu. Mělo ovázané lano kolem krku a svázané nohy. „Přivolaná veterinářka určila jako příčinu smrti udušení,“ řekla tehdy mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Kriminalisté Medkovi také přičítají vinu na dalším případu týrání, ke kterému došlo v nedalekém Provodíně, klisna se však ze smyčky uvázané kolem krku dokázala vysvobodit. Případy jsou vyšetřovány jako přečin týrání zvířete, za což pachateli hrozí až tři roky vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám