Hlavní obsah

Exšéf pražských strážníků Kotrouš žádá o podmínečné propuštění

Právo, Josef Koukal
Praha

Bývalý ředitel pražské městské policie Vladimír Kotrouš (49), který si odpykává 5,5letý trest za korupci, žádá o podmínečné propuštění. Polovina trestu mu při započtení vazby uplyne ještě v létě. Informaci Právu potvrdil mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Michal Dvořák. Kotrouš si trest odpykává v pražské věznici na Pankráci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Kotrouš

Článek

„Věc je nyní u předsedy senátu k nařízení,“ uvedl mluvčí Dvořák s tím, že na projednání má soud podle trestního řádu 30denní lhůtu. Žádost byla doručena ve středu 26. srpna. Kotroušova právní zástupkyně Petra Karbanová odmítla s ohledem na přání klienta věc jakkoli komentovat.

Bývalý šéf pražských strážníků chtěl podle soudů po majiteli autoservisu Josefu Jíšovi, jehož opravna se od roku 2005 starala o vozy městské policie, ve čtvrtletních splátkách pět procent z prostředků, které firma strážníkům za rok fakturovala. Částky požadoval za to, že zajistí trvání smlouvy mezi městskou policií a autoservisem. Podle státního zástupce tak chtěl získat nejméně 1,2 miliónu korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kotrouš od Jíši převzal na dvou schůzkách nejdříve 200 tisíc korun a poté dalších 150 tisíc korun. Zbytek peněz nedostal, detektivové ho 25. listopadu 2011 zadrželi v jeho služebním voze i s úplatkem.

Do vězení nastoupil v březnu 2013, to už měl za sebou několik měsíců ve vazbě, které se započítávají i do celkového výkonu trestu.

Ve vězení koval

V pankrácké věznici nastoupil do práce, zapojil se do kovovýroby, která má na Pankráci dlouholetou tradici. Vyrábějí se tu regály, lampy, grily nebo svícny. Za práci, pro kterou není třeba odborná kvalifikace, si může Kotrouš přijít měsíčně až na čtyři a půl tisíce korun.

Zhruba třetinu odevzdá za ubytování a stravu, ze zbytku může splácet 400tisícovou pokutu, kterou mu kromě odnětí svobody a pětiletého zákazu činnosti v bezpečnostních ozbrojených složkách uložil soud.

Proti obžalobě se Kotrouš bránil všemi dostupnými způsoby, teprve loni jeho proces posvětil i Ústavní soud.

Není jediným vysoce postaveným strážníkem, který se dostal do konfliktu se zákonem.

Letos v únoru poslal Krajský soud v Brně v odvolacím řízení bývalého ředitele brněnské městské policie Jaroslava Přikryla na 18 měsíců do vězení za zneužití pravomoci veřejného činitele, protože zahlazoval dopravní přestupky svých známých.

Reklama

Výběr článků

Načítám