Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat lékaře za dvacetimiliónový tunel

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Téměř osmdesát šanonů důkazního materiálu shromáždili policisté během dva roky trvajícího vyšetřování jednoho z největších tunelů na zdravotní pojišťovnu. Teď poslali trestní spis státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby soukromého chirurga ze severního Plzeňska Zbyška Urbana.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ten měl prý fixlovat údaje o ošetřených pacientech, a připravit tak Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra (ZPMV) o desítky miliónů korun. Za podvod mu hrozí až deset let vězení.

„Minulý týden jsme plzeňskému krajskému státnímu zastupitelství předložili vyšetřovací spis s návrhem na podání obžaloby pro pokračující zvlášť závažný zločin podvodu, kterého se měl dopustit 51letý lékař působící na Plzeňsku,“ sdělila Jana Tomková z Krajského policejního ředitelství v Plzni.

Podle ní měl obviněný lékař na základě smlouvy se zdravotní pojišťovnou předkládat v rámci vyúčtování nepravdivé podklady o realizaci domácí zdravotní péče.

Měl prý i podplácet svědky

„Na základě uvedených podkladů pak měla být v letech 2010 až 2012 uvedenému lékaři neoprávněně uhrazena zdravotní pojišťovnou částka ve výši přesahující 23 miliónů korun,“ upřesnila Tomková.

Podle informací Práva byl stíhaný lékař v průběhu vyšetřování dokonce i zadržen pro podezření, že se snažil podplatit svědky, aby vypovídali v jeho prospěch. Soud návrh státního zástupce na uvalení vazby nakonec neakceptoval.

Trestní oznámení na Urbana podala sama pojišťovna na základě závěrů revizní kontroly. „Smlouvu s ním už nemáme, k 30. červnu mu bylo na jeho žádost Krajským úřadem Plzeňského kraje zrušeno oprávnění k poskytování zdravotních služeb,“ uvedla mluvčí ZPMV Hana Kadečková.

V případě odsouzení musí škodu zaplatit

Dodala, že v případě odsouzení lékaře po něm bude pojišťovna požadovat uhrazení škody. Jak Právo zjistilo, Urban provozoval pět ordinací v Plzni, Třemošné, Plasích, Kralovicích a Nýřanech.

Veden byl jako chirurg, měl pod sebou také gastroenterologickou a cévní poradnu. Na webových stránkách uváděl, že poskytuje zdravotní péči i bez doporučení obvodního lékaře a ošetřuje všechny pacienty bez omezení spádové oblasti. Urban po sdělení obvinění na otázky Práva pouze uvedl, že jde o „jakési nedorozumění“.

Podle mluvčího Lékařské komory Michala Sojky je tento případ co do způsobené škody skutečně výjimečný. „Mohli bychom s takovým lékařem zahájit disciplinární řízení, ale v podstatě tím budeme jen suplovat trestní řízení. Řešíme hlavně stížnosti na profesní pochybení lékařů. Přezkoumáváme, zda byl jejich postup lege artis,“ vysvětlil Sojka.

Hospodářské delikty lékařů podle Sojky nejsou prioritou komory. „Je to spíše pro policii. Pokud by byl takový člověk odsouzen, neznamená to automaticky trest zákazu povolání. Dokážu si představit, že mu vypoví smlouvu pojišťovna. Zákaz činnosti se dává většinou v případech, kdy jde o poškození pacienta nebo o lékařskou chybu,“ uzavřel Sojka.

Reklama

Výběr článků

Načítám