Hlavní obsah

Blesk zasáhl ve Vizovicích tři hasiče, skončili v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Blesk v sobotu večer u Vizovic na Zlínsku zasáhl a zranil tři dobrovolné hasiče, kteří řezali bouřkou poškozený strom. Všechny tři muže převezla záchranná služba do nemocnice. Kvůli silné bouřce a přívalovým dešťům měli hasiči ve Zlínském kraji od sobotního odpoledne více než pět desítek výjezdů k popadaným stromům, poškozeným střechám i zatopeným sklepům.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Tři dobrovolní hasiči byli ve Vizovicích zasaženi bleskem, když řezali strom. Záchranná služba dva z nich po ošetření odvezla do zlínské nemocnice a třetí pokračoval dál ve své práci. Při dalším výjezdu byl ale převezen na pohotovost do Zlína, protože se u něj projevily příznaky nevolnosti," řekl v neděli mluvčí zlínských hasičů Roman Žemlička.

Zranění hasiči byli po zásahu bleskem při vědomí a komunikovali. "Jeden si stěžoval na to, že ho brní nohy," podotkl Žemlička, podle kterého dobrovolné hasiče při práci u stromu zřejmě nezasáhl hlavní výboj. "Měli štěstí, že to byl spíš nějaký postranní výboj. Lékaři je vyšetřili a budou pozorovat jejich zdravotní stav," podotkl.

Hasiči měli od sobotního podvečera ve Zlínském kraji kvůli bouřce tři desítky výjezdů, při kterých ze silnic odstraňovali spadlé stromy a větve. V Otrokovicích velkou škodu napáchala zahradní trampolína, která nebyla připevněna k zemi. "Při náporu větru se vznesla do vzduchu, poškodila střechu rodinného domu, přeletěla přes silnici a jako žiletka se zařízla do oken sousedního rodinného domu. Naštěstí nebyl nikdo zraněn," řekl Žemlička.

Poničené střechy a komíny

Šest výjezdů se týkalo prudkým větrem poničených střech. "Nejvíce byla poškozena firma ve Vsetíně a bytový dům v Otrokovicích. Ve Vsetíně se majitel podílel na zabezpečení střechy o ploše asi 1250 metrů čtverečních. Sám si obstaral plachty a desky na provizorní zakrytí střechy," uvedl Žemlička.

V Otrokovicích střechu domu poškodily dva vysoké zděné komíny. Jeden z nich nevydržel nápor větru a zřítil se k zemi. Druhý komín zůstal zablokovaný na sedlové střeše. "Torzo komína se podařilo hasičům odstranit za pomoci automobilové plošiny," dodal Žemlička.

Na osmi místech Zlínského kraje hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů a čistili ucpané kanály. "Po období sucha nám bouřka ukázala, co dokáže příroda. Zem bičovaly provazce vody, které zvedly hladiny místních potůčků, a nebe bylo protkáno blesky," popsal sobotní bouřku Žemlička.

Reklama

Výběr článků

Načítám