Hlavní obsah

Rus, který měl na dům Stropnického házet zápalné lahve, zůstává ve vazbě

Právo, Josef Koukal

Ruský student a anarchista Igor Ševcov z Irkutska, podezřelý z červnového útoku zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO), zůstává ve vazbě i poté, co ve čtvrtek Městský soud v Praze projednal odvolání proti jeho uvěznění.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dům ministra obrany Martina Stropnického a jeho manželky Veroniky Žilkové se stal terčem útočníka se zápalnými lahvemi.

Článek

„Věc byla projednána v neveřejném zasedání. Rozhodnutí ale musíme nejprve doručit účastníkům řízení,“ uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.

Ševcovova stížnost proti vzetí do vazby, o němž původně rozhodl soudce Kryštof Nový z Obvodního soudu pro Prahu 6, tak byla podle všeho zamítnuta. Kdyby mu odvolací soud vyhověl, musel by být ve čtvrtek bezodkladně propuštěn.

Kvůli útoku z noci na pondělí 8. června, kdy se někdo pokusil zapálit dům Stropnického, byli původně podezřelí tři muži. Ševcov, který v Praze studuje češtinu na Vysoké škole zemědělské, skončil jako jediný ve vazbě.

Policie má záznamy z kamer

Podle jeho obhájce Pavla Čižinského v případě dvou údajných kompliců policie už od podezření upustila. Podle Lidových novin šlo o muže, kteří v minulosti posílali výhrůžné dopisy různým politikům, například prezidentovi, a armádním představitelům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

K audienci u prezidenta Zemana si přinesl svou vojenskou knížku. Dotáhl to na desátníka.

Oficiálně tuto informaci nelze potvrdit, protože státní zástupce Ladislav Malovec na případ uvalil embargo. „Nebudeme zatím poskytovat jakékoli informace,“ řekl Právu žalobce.

Podle Čižinského měla policie také dokončit studium záznamů z kamerového systému v okolí domu Stropnického v pražském Suchdole. Ten by mohl potvrdit či vyvrátit pohyb podezřelého Rusa na místě činu v době jeho spáchání, tedy mezi třetí a čtvrtou hodinou ranní. „Výsledek zatím neznáme,“ podotkl Čižinský.

Policisté Ševcova zadrželi 26. června na anarchistické demonstraci v Brně. Soudce ho vzal do vazby jako obviněného ze zločinu obecného ohrožení, za který hrozí tresty od 3 do 8 let vězení. [celá zpráva]

V návrhu na vazbu orgány činné v trestním řízení formulují Ševcovův podíl na činu velmi obecně. „Mohl zcela odůvodněně úmyslně vyrobit nebo úmyslně pomoci opatřit (…) či přímo úmyslně vhodit do prostoru zahrady rodinného domu (…) nejméně jednu pivní láhev značky Bernard,“ píše se například v textu, který má Právo k dispozici.

Soudce vzal Ševcova do vazby ze všech tří vazebních důvodů, tedy aby nemohl pokračovat v trestné činnosti, ovlivňovat svědky nebo uprchnout. Povolení k pobytu mu vyprší v polovině srpna.

V půllitrové lahvi, kterou někdo hodil či položil do záhonu před chodník domu Stropnického, byla údajně směs draselného mýdla a aromatických uhlovodíků, vykazující „druhově shodné znaky“ s automobilovým benzínem. Lahev byla opatřená i dámskou vložkou.

Kromě toho se na místě našly střepy dalších tří lahví, které ale lidé z domu už den předtím hodili do popelnice.

Ševcova identifikovala služební fena Rina podle pachové stopy z lahve. Ševcov tvrdí, že útok nespáchal a v té době spal na koleji v Suchdole. Student je v kontaktu s českými anarchisty a podle údajů ruské Federální bezpečnostní služby byl v Rusku opakovaně trestán za organizování neohlášených shromáždění. Šlo však i o protesty proti anexi Krymu a politice Putinova režimu.

Zkouška DNA na něj neukázala

Česká policie ho podle serveru denikreferendum.cz původně podezírala ze sprejerství v souvislosti s protesty proti věznění obviněných v operaci Fénix a s jeho činností v kampani Antifénix. V rámci akce Fénix policie provedla zátah na levicové anarchisty ze Sítě revolučních buněk, část z nich obvinila z přípravy teroristického útoku na vojenský vlak.

Jak informoval týdeník Respekt, policie si zadala i expertizu DNA, z níž však nakonec vyšlo, že vzorky odebrané na lahvi se neshodují s podezřelým. Stropnickému už před útokem kdosi vyhrožoval prostřednictvím e-mailů a dopisů, mimo jiné likvidací jeho dětí.

U domu ministra byly nalezeny celkem čtyři zápalné lahve. V době útoku nebyl doma, jedna lahev dopadla na balkón v prvním patře a dvě lahve se rozbily před domem. Žádná z nich se ale nevznítila. V domě spala část politikovy rodiny, nikdo nebyl zraněn. Incident původně rodina považovala za vandalství, policii zavolala až později. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám