Hlavní obsah

Řidič z kabiny utekl až po nárazu, plechy z kamiónu skončily i uvnitř vlaku

Novinky, lsi
Studénka
Aktualizováno

Polský řidič, který nejspíš ve středu ráno zavinil srážku s vlakem Pendolino ve Studénce, seděl ještě v době nárazu v kabině kamiónu. Ukázalo to video ze železničního přejezdu. Nepotvrdily se tak původní informace, že řidič stihl před vlakem utéct. Při nehodě zemřeli dva lidé ve věku 39 a 49 let. Některé plechy, které kamión vezl, skončily až v soupravě.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Utržená kabina kamiónu, do kterého ve Studénce narazilo pendolino.

Článek

„Na videu je vidět, jak na železniční přejezd vjedou před kamiónem na červenou ještě dvě auta, která ovšem stihnou ujet. Řidič ovšem zůstane na kolejích zaklíněný,“ řekl Novinkám zdroj blízký vyšetřování, který záznam viděl.

Řidič se po zaklínění rozhodl nejhůř, jak mohl. Zůstal totiž stát nečinně na kolejích. Podle informací Novinek akorát na poslední chvíli popojel o několik metrů, čímž si pravděpodobně zachránil život.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Následky srážky pendolina s kamiónem u Studénky

„Záznam ukazuje, jak po nárazu zůstává kabina náklaďáku na místě, zatímco jeho zbytek spolu s pendolinem mizí mimo záznam. Řidič poté opouští kabinu a utíká,“ doplnil zdroj.

Pendolino před sebou tlačilo hořící trosky kamiónu půl kilometruVideo: Aleš Honus, Právo

"Kriminalisté již ukončili ohledání těl zesnulých, místa nehody i samotného vlaku a vozidla," sdělila Novinkám vpodvečer policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Podle ní část nákladu plechů, které kamión převážel, skončila po nárazu uvnitř vlaku.

Policie nehodu kvalifikovala jako obecné ohrožení z nedbalosti, za což pachateli hrozí až deset let vězení. Řidič kamiónu zatím nebyl u výslechu, je v péči lékařů. Dechová zkouška u něj byla podle Holčákové negativní.

„Lidská hloupost nezná mezí”

K nehodě se na místě vyjádřil i ministr vnitra Milan Chovanec, který čin řidiče odsoudil.

„Při jeho chování nemohu neříct, že lidská hloupost nezná mezí, protože tak jak vidíme tu událost, tak je to jednoznačně lidské selhání tohoto člověka,“ řekl.

U Studénky se srazilo pendolino s kamiónem Video: Aleš Honus, Právo

Nehoda se stala před osmou hodinou ranní. Pendolino při ní narazilo v plné rychlosti do polského kamiónu, který stál na kolejích. Při srážce zemřeli dva muži ve věku 39 a 49 let, dalších 18 lidí bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám