Hlavní obsah

Uprchlý vězeň a falešný ekonom přiznal zpronevěru miliónů, u soudu odmítl mluvit

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Vladimír Prokop (43), který se loni coby vězeň na útěku stal hlavním ekonomem Národního zemědělského muzea, stanul v pondělí před pražským městským soudem. Muzeu zpronevěřil téměř deset miliónů korun. Prokop u soudu odmítl vypovídat kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Hrozí mu až deset let vězení.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Vladimír Prokop u pražského městského soudu

Článek

Kvůli přítomnosti médií se Prokop prý necítil dobře. Soudce Stanislav Králík proto četl jeho výpověď z přípravného řízení, ve kterém se k činům přiznal.

Prokop utekl koncem června 2013 z vazební hradecké věznice s mírným dohledem, když přelezl třímetrový plot. Podle svých slov byl v šoku, když se ocitl na svobodě. Po útěku jel za svojí matkou, na kterou je silně fixovaný.

Svůj útěk zdůvodnil právě tím, že chtěl být s matkou, po které se mu stýskalo. Během jejích návštěv ve vězení viděl, jak chřadne. Měl prý v plánu, že si po útěku najde zaměstnání, aby se jeho matka nemusela zadlužovat.

Falešné doklady i diplom

Na internetu našel inzerát na místo vedoucího ekonomického oddělení Národního zemědělského muzea (NZM). K přijetí ale potřeboval občanský průkaz a kartičku pojištěnce. Vydal proto fingovaný inzerát na nočního hlídače, na který se mu přihlásil jistý Libor Liška. Tomu poté Prokop vzal doklady, kvůli údajnému ověření, a šel s nimi a se zfalšovaným vysokoškolským diplomem na konkurs do zemědělského muzea.

Ten vyhrál a v polovině ledna 2014 nastoupil jako hlavní ekonom. „Brala jsem to tak, že si paní Balaštíková (tehdejší ředitelka NZM, pozn. red.) přijala nějakého svého známého,“ řekla soudu personalistka muzea Anna Fenclová, které se ale nový hlavní ekonom moc nezdál. „Působil na mě tak, že nemá ani páru, co tam dělá,“ uvedla Fenclová.

Po necelých dvou měsících začal Prokop řádit. Během několika březnových dní převedl podle obžaloby z účtu muzea, ke kterému měl dispoziční práva, celkem 9 625 000 korun. Peníze chtěl prý použít na splacení svých a matčiných půjček. Bankovní poradce Libor Macášek podle svých slov nepojal vůči Prokopovi (kterého znal jako Lišku) žádné podezření, když si k němu přišel zažádat o zpřístupnění účtu. „Byl standardně zaměstnaný, nenapadlo mě, že by vystupoval pod falešným jménem,” prohlásil Macášek, podle kterého byl Prokop podobný člověku na občanském průkazu.

Zadržena při výběru v bance

Na Liškovy doklady si ale Prokop nemohl založit vlastní účet, peníze proto přistály na účtu Lenky Holubové, se kterou se seznámil díky internetové seznamce.

„Nabídl mi práci v určité instituci (NZM, pozn. red.),“ uvedla v pondělí Holubová. Její náplň práce měla být zakládání účtů a provádění finančních operací. Nijak podezřelé jí to prý nepřišlo, ani to, že účty v různých bankách zakládá na své jméno.

„Utvrzoval mě, že je všechno čistý, všechno na jeho zodpovědnost,“ řekla Holubová. Z účtů pak Holubová „vyvedené“ peníze vybírala a předávala Prokopovi. „Že to jde na nějaký výzkum, že to jde někam do Bruselu,“ bylo podle Holubové Prokopovo vysvětlení.

Policie ji zadržela počátkem loňského dubna v bance při jednom z výběrů. Na jejím účtu následně policie zajistila asi 4,5 miliónu. Když policie pro Prokopa přišla do muzea, utekl bočním vchodem. Dopaden byl asi o měsíc později.  U Prokopa v kanceláři našli dalších 200 tisíc a zabránili prý také převodu asi 1,7 miliónu korun.

Holubová byla původně obviněna spolu s Prokopem, nakonec od jejího stíhání státní zastupitelství upustilo.

Soud bude pokračovat v úterý výslechem svědků, znalce a měl by také padnout rozsudek.

Desetkrát odsouzený

V hradecké věznici si v minulosti desetkrát odsouzený Prokop odpykával trest taktéž za zpronevěru deseti miliónů korun českobratrské církve evangelické, kde  mezi lety 2008 a 2009 pracoval jako vedoucí ekonomického oddělení.

Peníze se měly použít na opravy kostelů a charitativní akce. Prokop si ale za ně pořídil auto, koupil matce byt a svou přítelkyni zahrnul drahými dárky. [celá zpráva]

Podle soudních znalců spadá Prokop svou inteligencí do pásma slabšího průměru a projevuje se asociálně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám