Hlavní obsah

Muž z Trutnovska se vyzbrojil do války, v podkroví měl i pozorovatelnu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Jednou ze zbraní, která by se neměla nacházet nikde jinde než v arzenálu ozbrojených složek, je samopal. Přesto ho policisté minulý čtvrtek objevili doma u 58letého muže z Trutnovska. A také tři kilogramy výbušniny TNT včetně rozbušek a další zbraně připravené k použití. Muž je nyní ve vazbě a na krku má obvinění ze spáchání zločinu nedovoleného ozbrojování.

BEZ KOMENTÁŘE: Muže musela zadržet zásahová jednotkaVideo: Policie ČR

 
Článek

„Zajištěn byl nejen samopal vzor 26, ráže 7,62 krát 25, včetně připravených zásobníků, ale i další zbraně jako plně funkční opakovačka J.P. Sauer Sohn Suhl, užívaná za druhé světové války, podomácku upravená opakovací malorážka ráže 22 a další zbraně a střelivo,“ vyjmenovala krajská policejní mluvčí z Hradce Králové Ivana Ježková.

Dodala, že nechyběly ani rozbušky, elektrické palníky, bleskovice a zápalnice, také téměř 7 tisíc nábojů včetně několika nábojů s řízenou deformací. Zajištěny byly i různé návody na úpravu zbraní, střeliva a výrobu tlumičů výstřelu.

Foto: Policie ČR

Muže zadržela ve čtvrtek v podvečer zásahová jednotka. Podle prvotního zjištění kriminalistů muž na veřejnosti vyhrožoval použitím zbraní a ke svému okolí se choval agresivně a impulzivně. Ukázalo se, že v době zákroku měl při sobě v kožené brašně mimo jiné elektrický paralyzér, teleskopický obušek a slzný sprej.

V podkroví u střešního okna měl vybudovanou jakousi pozorovatelnu s dalekohledy.
mluvčí policie

Domovní prohlídky se uskutečnily ve všech nemovitostech zadrženého. Byly to celkem dva domy, jeden byt, pět garáží a dvě auta. „Další z nalezených zbraní byla samonabíjecí pistole, výrobce Spreewerk, vz. P 38, ráže 9 mm Luger. Zbraň byla položena v kuchyni na židli, přikrytá hadrem, s nábojem v nábojové komoře, připravena ke střelbě. Během domovní prohlídky se přitom obviněný opakovaně dožadoval vstupu do kuchyně včetně sejmutí policejních pout,“ pokračovala policejní mluvčí.

Zbraněmi se chtěl bránit v čase války

Bezprostředně po zadržení muž odmítal s policisty spolupracovat a odmítal nelegálně držené zbraně a střelivo vydat s odůvodněním, že se nebude mít čím bránit v čase války. Poté s vydáním zbraní souhlasil, nicméně kriminalisté zjistili, že zdaleka ne všech.

Foto: Policie ČR

Nalezená zbraň

„Tvrdil, že nelegálně držené zbraně a střelivo drží pouze v jednom ze svých objektů a že je tedy kriminalistům vydá. Po nalezení všech zbraní a munice bylo zřejmé, že vypovídal účelově. Prohlídkou jednoho z objektů policisté také zjistili, že v podkroví u střešního okna měl vybudovanou jakousi pozorovatelnu s dalekohledy, odkud pravděpodobně pozoroval okolí,“ pokračovala mluvčí Ježková.

Kriminalisté nyní nařídili vypracování několika znaleckých zkoumání, zaměřených zejména na zajištěné zbraně, střelivo a výbušniny a také na zkoumání zdravotního stavu obviněného muže.

Foto: Policie ČR

Nalezené střelivo

„Ten byl obviněn, že si, ačkoliv není držitelem zbrojního průkazu ani zbrojní licence, opatřil, držel, přechovával a upravoval zbraně, mezi kterými byly i zbraně, střelivo a doplňky patřící do kategorie zakázaných či podléhajících povolení či ohlášení,“ zopakovala Ivana Ježková a dodala, že v minulosti obviněný zbrojní průkaz vlastnil, ale byl mu kvůli porušení povinností vyplývajících ze zákona o zbraních a střelivu odebrán. Pokud bude obviněný odsouzen, hrozí mu trest odnětí svobody v trvání 2 až 8 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám