Hlavní obsah

Video brutálního zásahu používá policie interně jako odstrašující, jeho aktéři dál slouží

– Kladno
Právo, Radek Plavecký

Dupali a kopali do spoutaného člověka, byli obviněni, ale dále slouží u policie. Řeč je o skupině policistů, z nichž pět bylo v těchto dnech obviněno za to, že se chovali jako psychopaté. Šéf středočeských policistů Václav Kučera Právu přiznal, že video brutálního zásahu slouží interně u policie jako odstrašující příklad na školeních.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté brutálně zmlátili spoutaného mužeVideo: TV Nova

 
Článek

Ačkoli samotný ředitel středočeské policie Václav Kučera zásah policistů označil za hrůzný, zatím je nepostavil mimo službu a nyní k tomu nevidí důvod.

Vše se semlelo loni v listopadu v obci nedaleko Slaného na Kladensku. Během jedné noci policisté dostali hlášení, že muž napadl svou přítelkyni.

Poté, co mladík vyšel před dům, mu policisté nasadili pouta, povalili ho do bláta a začalo jejich řádění, při němž si evidentně na bezmocném muži zchladili žáhu. K jejich smůle vše zaznamenala kamera z protějšího domu.

Padlo obvinění

Videozáznam zcela zřetelně ukazuje, jak ochránci zákona kopou do mladíka, přičemž jeden na něj skočil oběma nohama, další mu botou tiskl hlavu k zemi, tlučou ho, smýkají s ním po zemi.

Po chvíli tohoto řádění si některý z policistů všiml kamery. „Chtěli na mně, abych je dovedl do kanceláře, chtěli se dostat do počítače a záznam zničit,“ řekl serveru TN.cz napadený muž.

Policisté podle mladíka alespoň přetrhali kabely a poničili záznamové zařízení, ale video zůstalo zachováno a je hlavním důkazem.

Nebýt jeho, vše by nejspíš policisté ututlali. Jenomže zda budou potrestáni, není jasné.

Loňské brutální řádění policie začala na základě videa a udání mladého muže vyšetřovat Generální inspekce policejních sborů (GIBS). V těchto dnech padla obvinění. „Vedeme trestní řízení a policisté byli obviněni. Zatím ale nemohu uvolnit informace, kolik mužů bylo obviněno a z čeho,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Druhý exces policie

O trochu sdílnější byl policejní šéf Kučera. Podle něj se stíhání týká jen pětice policistů, přitom jich na místě zasahovalo nejméně osm. Někteří se možná přímo nezúčastnili napadení mladíka, ale rozhodně svým brutálním kolegům nebránili.

„Bohužel ze záznamu nelze určit jednotlivé osoby. To je jeden z důvodů, proč jsou zatím stále všichni ve službě,“ řekl Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dosavadní náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Václav Kučera

Podle něj nyní už není důvod postavit policisty mimo službu, když už se to nestalo hned po akci. „GIBS to měl několik měsíců, a když jsme je nechali sloužit doteď, není důvod, proč bychom je teď měli postavit mimo službu. Ctíme presumpci neviny a oni už nemohou mařit vyšetřování,“ uvedl šéf středočeské policie.

Odstrašující materiál

„Jestli soud řekne, že nesou vinu, pak je klidně vyhodím, ale nyní k tomu nemám důvod, ačkoli jsem se zhrozil, když jsem to video viděl,“ připustil Kučera.

Záznam z brutálního zásahu přitom podle šéfa policie slouží interně jako odstrašující materiál ke školení, kam by rozhodně neměla policie zajít. „Uznávám, že to bylo hrozné, nejspíše se na tom podepsala davová psychóza. Přitom policisty cvičíme, aby k takovým excesům nedocházelo,“ řekl Kučera.

Provinění policistů ale nebylo rozhodně první. Právě na Kladensku řádila v minulosti skupina 12 dopraváků, kteří bez skrupulí brali úplatky, a už za to padly u soudu i tresty.

„Těžko si vysvětlit, proč právě tady jsou tyto případy. Je tady největší fluktuace, slouží tu hodně mladých a nejspíš kvůli blízkosti Prahy se tu složení policistů hodně mění. Doufám, že tímhle to skončilo,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám