Hlavní obsah

Útočník v restauraci střílel revolverem a pistolí, obě zbraně měl legálně

– Uherský Brod • Aktualizováno
Právo, Novinky, ok, jr

Třiašedesátiletý pachatel, který v úterý v Uherském Brodě zabil osm lidí, vraždil dvěma zbraněmi. U sebe měl revolver Alfa vzor 820 a pistoli CZ 75B. Uvedla to ve středu policie.

Foto: Foto Kastner

Budova restaurace Družba

Článek

„V tuto chvíli můžeme potvrdit, že na místě činu vraždy v restauraci Družba se nacházely dvě střelné zbraně, a sice revolver Alfa vz. 820 a samonabíjecí pistole CZ 75B, přičemž obě tyto zbraně patří útočníkovi a byly v jeho legálním držení,“ konstatoval mluvčí policie Pavel Stránský.

Pistole CZ 75 je ráže 9 mm Luger a vyrábí ji Česká zbrojovka v Uherském Brodě od roku 1975. Písmeno B označuje typy s blokováním úderníku. Pistolí v novější verzi jsou vybaveni někteří čeští policisté i strážníci.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v Uherském BroděVideo: Pro Novinky Lukáš Jurčička, Novinky

Revolver Alfa 820 je malá zbraň určená pro sebeobranu, kterou vyrábí brněnská firma. Kapacita válce je šest ran, hlaveň je dvoupalcová. Zbraň váží okolo 700 gramů, a proto ji majitelé využívají ke skrytému nošení.

Celkem je v rukou lidí ve Zlínském kraji 41 530 registrovaných zbraní. Zda počet vydávaných zbrojních průkazů a držených zbraní nějak souvisí se sídlem České zbrojovky v Uherském Brodě, se nepodařilo zjistit.

„K dotazu, zda se v Uherském Brodě vydává nejvíce povolení k držení zbraní, nelze jednoznačně odpovědět, tento údaj není podložen žádnými statistickými výstupy,“ řekl na dotaz Práva mluvčí zlínského krajského policejního ředitelství Petr Jaroš.

Další informace ve čtvrtek

„V průběhu noci byla z místa činu odvezena těla zesnulých, přičemž bylo rozhodnuto, že u všech zemřelých osob bude provedena pitva,“ uvedl Stránský.

Technici opustili místo restaurace ve středu ráno, místo ale zůstane uzavřené a hlídat ho budou policisté do té doby, než bude jasné, že pro trestní řízení již nebude třeba se na místo činu vrátit. Doba závisí na tom, kdy policie dostane první předběžné výsledky expertiz.

Pieta za oběti střelby v Uherském BroděVideo: Aleš Fuksa, Právo

Policie nebude do čtvrtečního odpoledne zveřejňovat další informace.

Střelec vnikl do restaurace Družba v úterý kolem 12.30 hod. a zastřelil sedm mužů a jednu ženu. Pak zavolal do TV Prima, aby na svůj čin upozornil, a o několik desítek minut později se zastřelil. Terčem útoku se stala také účetní, která utrpěla těžké zranění. Nyní je mimo ohrožení života v nemocnici. Jediný, kdo střelbu přežil bez zranění, byl host hospody, který se skoro na dvě hodiny ukryl na WC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám