Hlavní obsah

Bílá tma, popsala vánici řidička z Pražského okruhu. Policie ukázala záběry z vrtulníku

Novinky, ok, jap
Praha

Pět hodin trvalo odstraňování následků hromadné nehody, kterou hlavní město nepamatuje. Přes padesát aut a kamiónů zablokovalo část Pražského okruhu poté, co se místem přehnala sněhová vánice. Podle svědků nebylo chvílemi vidět ani metr před auto. Jak vypadala řetězová srážka z vrtulníku, se můžete podívat na policejních záběrech.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry hromadné nehody na R1 z vrtulníkuVideo: Policie ČR

 
Článek

„Prostě bílá tma. Nebylo vidět z místa řidiče ani na přední část kapoty,“ uvedla jedna řidička na místě nehody.

„Nikdy jsem nezažil tak silnou vánici. Kromě silného sněžení působil problémy také vítr, který nafoukával čerstvý sníh z pole na Pražský okruh,“ hlásil reportér Novinek.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Sněžilo na Pražském okruhu několik desítek minut

Policistům byla první nehoda ohlášena kolem 10:45, kdy se na 17. kilometru srazilo osm nákladních a osobních aut. Asi o půl hodiny později už dostali informaci o kolizi zhruba 50 aut. Na Pražský okruh vyrazilo několik desítek policistů, záchranářů a hasičů.

BEZ KOMENTÁŘE: Hromadná nehoda na R1Video: Novinky

Podle mluvčí záchranářů Jiřiny Ernestové se zranilo celkem šest lidí, včetně čtyř dětí. Všichni naštěstí utrpěli jen lehká poranění.

Lidé dostávali čaj

Muži zákona nakonec výjimečně Pražský okruh uzavřeli. „S ohledem na značnou kumulaci vozidel ale bylo nutné přistoupit k nejrazantnějšímu možnému opatření, tedy úplné uzávěře Pražského okruhu ve směru na D5,“ sdělil mluvčí policie Tomáš Hulan.

Foto: chmi.cz

Radarový snímek srážek v 10:30

„Po dobu řešení vyvstalé situace byly pro zúčastněné přistaveny dva evakuační autobusy. V těch jsme posádkám vozidel, které se přišly schovat před silným poryvem větru a celkovým nečasem, podávali horký čaj,“ doplnil Hulan.

Podle něj zvládli policisté a vyšetřovatelé zadokumentovat tak rozsáhlou hromadnou nehodu ve velmi krátkém čase. K úplnému otevření okruhu došlo v 16:10, což mnoha lidem mohlo pomoci vzhledem k nedělnímu silnějšímu provozu.

„Na příčinách nehod se mohlo podepsat počasí, v místě se prohnala silná vánice. V úvahu samozřejmě připadá nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky. Jednotlivými případy se policisté zabývají,“ shrnul Hulan.

Problémy byly také na nejvytíženější dálnici v Česku. Před polednem se na 117. kilometru srazilo několik desítek aut. Zranilo se 19 lidí, z toho několik vážně. Směr na Prahu byl několik hodin uzavřený. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám