Hlavní obsah

Muž se dostal pro vraždu až před soud, policie teď obvinila někoho jiného

– Praha

Jaroslav Šípek, který byl loni obviněn z vraždy 64letého muže z Dobětic, byl v úterý propuštěn z vazby. Policii totiž další vyšetřování dovedlo k jinému muži z Ústí nad Labem, který se k vraždě přiznal. Šípek už byl dokonce obžalován a případem se začal zabývat soud. Policie sdělila, že nepřímé důkazy vedly k němu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Šípek měl údajně vloni na konci února 32 bodnými ranami zabít otce své bývalé partnerky, vraždu maskoval výbuchem bytu. Motivem vraždy měla být msta. Šípkova žena si totiž našla jiného přítele a chtěla se i s dětmi odstěhovat. [celá zpráva]

„V době Šípkova obvinění vedly veškeré shromážděné informace a nepřímé důkazy kriminalisty právě k němu,“ vysvětlila policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Bylo mu tedy sděleno obvinění, byl obžalován z vraždy a obecného ohrožení a poslán do vazby. Krajští kriminalisté se však celým případem nadále zabývali.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šípek, který už stanul před Krajským soudem v Ústí nad Labem, však obvinění od počátku odmítal. „Já jsem to neudělal, neměl jsem k tomu důvod, neměl jsem s ním žádné spory," řekl u soudu.

Policie zjišťuje, zda se muži znají

V pondělí byl však zadržen 41letý muž z Ústí nad Labem, který se k vraždě přiznal. „Policejní vyšetřovatel v úterý podezřelému muži sdělil obvinění z trestného činu vraždy a obecného ohrožení ve stádiu pokusu. Obviněný se v současné době nachází ve vazební věznici a hrozí mu trest odnětí svobody až do výše 20 let,“ řekla mluvčí.

Vyšetřování případu však nekončí. Kriminalisté prověřují, zda se dva zmínění muži neznají.

Ve vazbě neprávem

Případy, kdy se ve vazbě ocitne nepravý člověk, jsou v Česku poměrně běžné, jenom žádostí kvůli nezákonnému trestnímu stíhání, které zahrnuje i nezákonný pobyt ve vazbě, eviduje ministerstvo spravedlnosti každoročně několik stovek až tisíc.

Známé jsou i případy odsouzení nevinných lidí. Z poslední doby je to především kauza Jana Šafránka z Hlinska, kterého soudy poslaly do vězení za znásilnění šestnáctileté dívky, přestože byl ve spise důkaz o tom, že nemohl být pachatelem.

Loni v únoru rozhodl soud, že ministerstvo spravedlnosti má Šafránkovi vyplatit odškodnění 4,88 miliónu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám