Hlavní obsah

Mikrobus byl v dezolátním stavu, před týdnem ale prošel STK

Novinky, lsi
Hodonín

Pneumatiky bez vzorku, prorezivělá karosérie, místo katalyzátoru obyčejná trubka a řada dalších závad. Policisté zastavili na Hodonínsku mikrobus, který se na silnici neměl vůbec dostat. Kuriózní na celé kontrole bylo, že vozidlo teprve před týdnem prošlo technickou kontrolou, informoval v pátek policejní mluvčí Petr Zámečník.

Foto: Policie ČR

Zastavený mikrobus skrýval celou řadu překvapení.

Článek

Mikrobus Ford Tranzit jezdil na pravidelné lince mezi slovenskou Banskou Bystricou a Prahou. Když ho policisté ve středu zastavili, vezl 15 pasažérů.

Při kontrole, u které asistovali i experti z ministerstva dopravy, odhalili policisté celkem sedmnáct závad.

„Dvě z nich byly natolik zásadní, že bylo nutné řidiči okamžitě zakázat další jízdu, aby už dále nemohl riskovat zdraví a životy cestujících a ostatních účastníků silničního provozu,“ uvedl policejní mluvčí.

Dopravní společnost měla potíže už v minulosti. Řidiči nedodržovali předepsané přestávky a její autobusy měly problémy s technickým stavem.

Týden po STK

Mezi nejzávažnější závady patřila například na některých místech zcela prorezivělá karosérie, pneumatiky pod přípustnou hloubkou dezénu 1,6 mm, z nichž některé už neměly vzorek vůbec.

Dále policisté odhalili nesvítící přední obrysové světlo, únik oleje z tlumičů a chybějící katalyzátor, který byl nahrazen kovovou trubkou, či nemožnost otevřít kapotu motoru.

Foto: Policie ČR

Pneumatikám chyběl vzorek.

„Zarážejícím faktem v tomto případu je to, že v minulém týdnu toto vozidlo prošlo řádnou technickou kontrolou ve stanici STK a bylo schváleno k provozu na pozemních komunikacích,“ poznamenal Petr Zámečník.

Řidič mikrobusu policistům přiznal, že mikrobus před jízdou nezkontroloval. Prý spoléhal na to, že je po STK, a netušil, že je v tak žalostném stavu.

Foto: Policie ČR

Katalyzátor byl nahrazen kovovou trubkou.

„Jak řidič, tak i majitelka autobusu budou následně řešeni správním orgánem a za hazard s lidskými životy jim hrozí mnohatisícová pokuta,“ dodal mluvčí. Policisté také podají podnět ke kontrole stanice STK, která vozidlo uznala jako technicky způsobilé k provozu na silnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám