Hlavní obsah

Soud vrátil amnestovanému Chvalovskému zablokovaný majetek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud v úterý rozhodl o odblokování majetku někdejšího bosse českého fotbalu Františka Chvalovského. Podnikateli se tak vrátí peníze a nemovitosti v řádu miliónů korun. Stát obstavil majetek Chvalovskému v souvislosti s obviněním ze stamiliónových úvěrových podvodů, trestní stíhání však loni zastavila amnestie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

František Chvalovský u Městského soudu v Praze

Článek

Vrchní státní zastupitelství původně žádalo soud, aby nechal majetek propadnout státu. Žalobci se domnívali, že jde o výnosy z trestné činnosti. Později ale státní zástupce uvedl, že to nelze prokázat, a shodně s advokáty navrhoval, aby se majetek odblokoval. Chvalovský je totiž několik let v insolvenci a z majetku prý lze uspokojit věřitele.

Státní zastupitelství vinilo Chvalovského z úvěrových podvodů z konce 90. let. Několik lidí spolu s ním údajně způsobilo Komerční bance škodu 1,5 miliardy korun. Jako představitelé různých firem, které byly personálně a majetkově propojeny, prý předstírali, že chtějí půjčit peníze na své obchody. Údajně však jimi platili hlavně své dluhy.

Soud v červnu 2011 uložil Chvalovskému desetiletý trest vězení. I ostatní obžalovaní dostali nepodmíněné tresty a všichni si vyslechli i desetiletý zákaz výkonu funkce zástupců statutárních orgánů společností. Odvolací pražský vrchní soud však rozsudek zrušil a vrátil věc k novému projednání. Městský soud pak musel stíhání všech pěti obžalovaných zastavit kvůli amnestii.

Část případu ohledně údajných podvodů řeší městský soud dále, protože jeden z původně obžalovaných – podnikatel v masném průmyslu Zdeněk Mezera trvá i přes amnestii na projednání věci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám