Hlavní obsah

Prodejce jedovatého alkoholu otrávil známého, dostal pět let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Brněnský městský soud ve čtvrtek potrestal prodejce jedovatého alkoholu Petra Švábenského a jeho matku Ludmilu. Podle verdiktu prodali alkohol s metanolem svému známému, který po jeho požití zemřel. Švábenský má jít na 4,5 let za mříže, jeho matka vyvázla s tříletou podmínkou s odkladem na 5 let. Pozůstalým musí zaplatit ještě přes 650 tisíc korun.

Vyjádření státního zástupce Roberta Hanuše k rozsudku souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Švábenský jako drobný překupník jezdil nakupovat alkohol do velkoobchodu Provial, jehož vedoucí Petr Čagan je v souběžné kauze také obžalovaný. Když byla metanolová kauza v plném proudu, nakoupil podezřele levnou vodku a rum za 55 korun na litr.

Pro jistotu si nechal udělat rozbor a zjistil, že alkohol je smrtelně jedovatý. Přesto se za prodejcem vydal znovu a nakoupil další alkohol. Ten pak dovezl své matce do Brna a ta ho prodala známému, který po jeho vypití zemřel na následky otravy v brněnské nemocnici.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vina obou obžalovaných byla plně prokázána. Oběť si zakoupila smrtelnou dávku u Švábenské. Je opravdu zvláštní, že v době, kdy byla celá republika masírovaná zvěstmi o kauze, Švábenský riskuje a kupuje další alkohol. Jeho matka si od něj kanystr s alkoholem převzala, přestože byl nekolkovaný, a ačkoli jindy alkohol od syna pila, z tohoto barelu se nenapila, asi věděla, že by v něm mohl být metanol,“ konstatoval státní zástupce Robert Hanuš, který pro oba obžalované požadoval 5 let vězení.

Rozsudek ještě není pravomocný 

„Zakoupil alkohol u prodejce, přestože věděl, že v předtím zakoupeném alkoholu byl metanol. Alkohol prodával v nestandardních baleních, bez kolku a za podezřelou cenu v době, kdy už byly známy případy otrav,“ prohlásila soudkyně Šárka Dufková.

Švábenského obhájce Pavel Holub se snažil přesvědčit soud o tom, že není prokázáno, že by muže zabil alkohol zakoupený právě od jeho klienta. „Sám zemřelý prodával také alkohol, nakupoval ho i jiných zdrojů, prodávali mu ho Vietnamci. Klient byl přesvědčen, že nakoupil v běžném velkoobchodě a vycházel z toho, že alkohol je nezávadný,“ tvrdil Holub.

„Nebylo to z alkoholu, který měl ode mě a který jsem dovezl mámě. Přece bych jí nevozil otrávený alkohol, přece bych kvůli pár korunám nedal do oběhu alkohol, o kterém bych věděl, že může někoho zabít,“ dušoval se Švábenský.

Státní zástupce i oba obžalovaní si ponechali lhůtu na odvolání, rozsudek tak ještě není pravomocný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám