Hlavní obsah

Obžalovaný exmanažer ERÚ doplatil na ručně psaný deníček své manželky

Právo, Radim Vaculík

Den po dni poctivě ručně psaný deníček manželky někdejšího ředitele odboru licencí státního Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Luďka Pražáka prozradil detektivům protikorupční policie jeho velmi úzké vazby na tzv. solární barony a fakticky jej dovedl až před soud.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hlavní líčení s předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou a dalšími obžalovanými

Článek

Pražák je jedním z deseti obžalovaných v kauze údajného podvodného vydání licencí dvěma fotovoltaickým elektrárnám, kterou nyní řeší brněnský krajský soud a kde je obviněnou i současná šéfka ERÚ Alena Vitásková.

Pražákem vedený odbor rozhodl v posledních hodinách roku 2010 o tom, že oba subjekty patřící rodině miliardáře Zdeňka Zemka staršího, který na rozdíl od svých synů mezi obžalovanými nefiguruje, licence získají, a budou tak dalších dvacet let od státu dostávat na výkupních cenách miliardy korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sleva pro úředníka

Kladné stanovisko nevydal sám Pražák, který měl tehdy dovolenou, ale jeho podřízená a nyní rovněž obžalovaná Ilona Florianová, která ho na Silvestra 2010 ve vedoucí funkci zastupovala. Avšak podle obžaloby ji k tomu Pražák nepřímo dotlačil.

Jeho motivy policistům odhalil zmíněný deníček Alice Pražákové, který našli při domovní prohlídce.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Obžalovaní přichází k soudu

Deník totiž přesně zaznamenal schůzky Luďka Pražáka v posledních prosincových dnech se Zemkem starším i jednatelem firmy Ekosolar Františkem Trubačíkem.

Tato společnost se jako subdodavatel podílela na dokončení elektrárny Saša-Sun, oficiálně vedené Zemkovým synem Alexandrem. Trubačíka navíc s Pražákem pojily i dřívější pracovní a soukromé vazby.

Radek Mezlík z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v odůvodnění své obžaloby, jehož kopii má Právo k dispozici, zmínil například to, že firma Ekosolar postavila v roce 2009 na střeše Pražákova domu malou fotovoltaickou elektrárnu, navíc se slevou 25 procent, tedy za necelých 340 tisíc místo původních více než 450 tisíc korun.

Společný Silvestr

Z odposlechů Pražákova telefonu pak vyplynulo, že právě Trubačíkovi vynesl ze státního úřadu informaci o tom, že policie věc šetří a dala ERÚ podnět prověřit původní rozhodnutí o udělení licencí oběma elektrárnám.

Z uvedeného deníku jsou patrné zcela nestandardní vztahy v situaci, kdy ERÚ fakticky zjistil podvodné jednání žadatelů
státní zástupce

Sám Pražák přitom sice pracoval ve vysoké manažerské funkci u ERÚ, ale podle obžaloby vystupoval i jako Trubačíkův asistent a dojednával jeho jménem minimálně jednu obchodní transakci.

Účastnil se údajně rovněž sportovních aktivit pořádaných Trubačíkem a deníček Pražákovy manželky odhalil policistům i to, že spolu oba muži slavili u Pražáků doma dokonce i osudný silvestrovský večer.

Manželčiny zápisky ale zaznamenaly také další, vesměs večerní či noční návštěvy v Pražákově domě z konce prosince 2010, kdy jeho odbor měl rozhodnout o licencích pro Zemkovy elektrárny.

Hned třikrát tam dorazil přímo Zemek starší, z toho dvakrát s Trubačíkem a jednou sám.

Z deníčku přitom vyplynulo, že až do té doby po celý rok 2010 ani jeden ze jmenovaných nikdy Pražákovy nenavštívil. Podle žalobce je jasné, proč najednou tolik schůzek a o čem se na nich asi mohli aktéři bavit.

„Z uvedeného deníku jsou patrné zcela nestandardní vztahy Luďka Pražáka s Františkem Trubačíkem a Zdeňkem Zemkem v situaci, kdy ERÚ dne 20. prosince fakticky zjistil podvodné jednání žadatelů, společností Saša-Sun a Zdeněk-Sun, o vydání licencí,“ konstatoval v textu obžaloby státní zástupce.

Zemek starší a Trubačík proto tehdy údajně vyjednávali s Pražákem, aby i přes důkazy o padělání podkladů potřebných k udělení licencí a výsledky kontroly nasvědčující tomu, že elektrárny nejsou vůbec hotové, dal jeho odbor oběma subjektům zelenou.

A jak tvrdí žalobce Mezlík, Pražák se jim snažil všemožně vyjít vstříc, i když měl dovolenou.

Váhala dát souhlas

„Přestože odevzdal správní spisy společností Saša-Sun a Zdeněk-Sun (své zastupující) Iloně Florianové, dál zcela aktivně vyvíjel úsilí k vydání licencí… Dne 31. prosince dal Florianové pokyn setrvat v práci i po pracovní době a vyčkat na dokončení ohledání obou elektráren,“ píše v obžalobě státní zástupce Mezlík.

Úřednice podle něj měla zjevně velké pochybnosti o vydání licencí, a proto Pražáka osmnáct minut po osmé večer požádala e-mailem o jednoznačný pokyn, zda má razítko na žádosti majitelů elektráren dát, či nikoli.

Pražákova odpověď přišla za půl hodiny s tím, že elektrárny mají jen „drobné nedostatky“ a „obává se, že negativní stanovisko v takto choulostivé věci neobstojí, a z tohoto hlediska se přiklání k udělení licence“.

Mezlík v obžalobě míní, že právě na základě tohoto e-mailu pak Florianová licence o silvestrovské noci udělila.

Provinění Pražáka vidí Mezlík jednoznačně jako úmyslné, v případě Florianové šlo prý jen o nedbalost. „Byla do značné míry uvedena v omyl zejména zcela nepravdivými předávacími protokoly a revizními zprávami, a navíc byla nucena plnit pokyny svého nadřízeného Luďka Pražáka,“ doplnil žalobce.

V e-mailové schránce Florianové policie našla i koncept nikdy neodeslaného dopisu určeného Pražákovi, v němž uváděla, že se „jí ty zápisy na Zdeněk-Sun a Saša-Sun nelíbí“.

Pražákovi hrozí za zločin zneužití pravomoci úřední osoby až dvanáctiletý trest, Florianové za nedbalostní přečin maření úkolu přední osoby maximálně pět roků vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám