Hlavní obsah

Neonacismus neexistuje, znělo u soudu s vydavateli Hitlerových projevů

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Vydání historického materiálu nelze brát jako trestný čin. Taková obhajoba zazněla při projednávání obžaloby za vydání knihy Adolf Hitler: Projevy, jejíž vydání začal v pondělí posuzovat brněnský městský soud. Zástupce žalovaného vydavatelství před soudem prohlásil, že kniha sice propaguje nacismus, ten je ale prý jen historií a neonacismus podle něj neexistuje.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní rozdávali před soudem Hitlerovy projevyVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Publikaci vydalo nakladatelství Guidemedia v roce 2012 v desetitisícovém nákladu. Vydavatelům Pavlu Kamasovi, Lukáši Novákovi a Stanislavu Beerovi hrozí až deset let vězení.

Žalobce Jan Petrásek v obžalobě poukázal především na to, že žalovaná trojice opatřila projevy mezititulky, které jednoznačně vyznívají jako souhlas s Hitlerovými myšlenkami. Podle Petráska vykreslily mezititulky Hitlera jako muže, který měl v úctě český národ nebo který nestál o žádné civilní oběti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Kozelka, Právo

S taškou plnou knih Hitlerových projevů dorazili k soudu Lukáš Novák (vlevo) a Pavel Kamas.

Projevy tak dostaly mezititulky jako Mírumilovná výstavba vlasti má prioritu, Nacionálně socialistický stát se otvírá lidem, Německo brání evropské kulturní dědictví nebo Mé velké mírové dílo.

Výtisky rozdávat nemohli

Trojice obžalovaných se nejprve neúspěšně pokusila přes justiční stráž pronést do budovy soudu tašku plnou těchto knih, kterou hodlali rozdávat všem, kteří dorazili k hlavnímu líčení.

Před soudem pak odmítli vypovídat a přenechali slovo pouze zástupci vydavatelství Tomáši Pecinovi.

„Obžaloba neměla být nikdy podána. Je důležité, aby měl každý člověk možnost seznámit se s tím, na čem nacistické hnutí spočívalo. Kniha je propagací nacistického hnutí, to nejde ani jinak, když jde o Hitlerovy projevy, ale nevyjadřuje souhlas s těmito myšlenkami,“ konstatoval Pecina.

Obžaloba pracuje i s vyjádřeními znalce v oblasti extremismu a historika Vojenského historického ústavu v Praze Jana B. Uhlíře.

„Ten dospěl k jednoznačnému závěru, že kniha úmyslně manipulativním způsobem a téměř na každé straně propaguje nacistickou ideologii, a to způsobem, který přesně zapadá do stylu, jakým soudobá neonacistická scéna tuto ideologii podsouvá širším vrstvám obyvatelstva,“ upozornil Petrásek.

Všichni tři obžalovaní už mají zápis v trestním rejstříku. Kamas v roce 1997 jako příslušník hnutí skinheads například napadl se svými tehdejšími společníky člověka, který ho označil za nácka. Soud bude pokračovat v následujících dnech projednáváním dalších důkazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám