Hlavní obsah

Cukr má jen v hlavě, uvěřila matka a vysadila inzulín. Syn zemřel

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Uvěřili slibům o vyléčení synka diabetika přírodními metodami a vysadili léčbu inzulínem. Šestiletý chlapec ale zemřel a jeho matka Jana H. (29) a druh Ivan D. (41) z Trutnovska nyní stojí před senátem Krajského soudu v Hradci Králové. Obžaloba je viní z těžkého ublížení na zdraví ve spolupachatelství a týrání svěřené osoby. Za to jim hrozí osm až 16 let vězení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jana H. a Ivan D. před zahájením hlavního líčení.

Článek

Od poloviny února loňského roku dítěti, o které společně pečovali, začali radikálně snižovat dávky inzulínu, který podávali jednou za čtyři dny. Posléze lék vysadili úplně, což vedlo k chlapcově smrti. Zemřel loni 10. dubna následkem oběhového selhání při hyperglykemickém kómatu.

Předcházely mu obtíže typické pro nepodávání inzulínu, zejména malátnost, únava, dehydratace, žízeň, zvracení. „Dlouhodobě trpěl. Před smrtí prožíval opravdu kruté bolesti,“ vysvětlila státní zástupkyně Lucie Žabková, proč došlo k rozšíření žaloby i o trestný čin týrání.

Nemocnice mu po celou dobu, co tam s cukrovkou byl, nedokázala srovnat hladinu cukru a pustili ho domů ve velmi špatném stavu.
matka chlapce

Oba obžalovaní vinu necítí. „Váhali jsme, ale když jsme viděli, že některé přírodní medikamenty fungují, tak jsme uvěřili. Svévolně bychom lék nevysadili. Ale mysleli jsme, že ho léčíme, jen jinou metodou,“ bránil se u soudu obžalovaný, který chlapce považuje dodnes za syna, i když nebyl jeho vlastní. Jak připomněl, od narození byl hoch vážně nemocný.

Tibetská medicína 

„Partnerka dělala nemožné, aby mu pomohla. Když nepomohli lékaři, jezdili jsme do Mariánských Lázní k lékařce praktikující přírodní medicínu. Našli jsme kapičky Tibetská medicína. Stále jsme hledali nějaké cesty, jak zmírnit záchvaty,“ uvedl během výpovědi obžalovaný.

K již tak vážnému zdravotnímu stavu chlapce se v listopadu 2012 přidal diabetes. „Nemocnice mu po celou dobu, co tam s cukrovkou byl, nedokázala srovnat hladinu cukru a pustili ho domů ve velmi špatném stavu. Po Vánocích jsme šli na kontrolu do poradny do nemocnice, kde nás osočili z toho, že je to naše vina, že nedrží řádně dietu. Nevěřili nám, že jsme dodržovali přesně to, co po nás chtěli. Stav malého se nelepšil a nám přišlo, že inzulín neúčinkuje,“ uvedla médiím už loni v květnu Jana H.

Vyšetření očních znamének 

Zoufalí a vyčerpaní z péče o syna, jehož stav se stále jen horšil, narazili loni v lednu v Trutnově na ordinaci slibující zázraky, Iris diagnostiku pomocí očí. „Dali nám další šanci. Řekli, že podle jejich vyšetření z očních znamének chlapec cukrovku nemá. Pouze cukr v hlavě. Nerozuměli jsme, co to je, ale hovořili o cukru v hlavě. Říkali, že to bude pět těžkých let, ale dali nám 60procentní šanci na uzdravení. Dokonce nám řekli, že bude mluvit,“ poznamenal Ivan D. A tak léčitelům, kteří prý dokážou uzdravit i rakovinu, uvěřili a nahradili inzulín jejich přírodními medikamenty.

Během přípravného řízení byli vyslechnuti i tito podnikatelé. Předvoláni jsou i k hlavnímu líčení v roli svědků. „Připustili, že u nich obžalovaní byli, ale v žádném případě jim prý nedoporučovali ani snížení inzulinu, ani jeho vysazení,“ uvedla státní zástupkyně Žabková.

Soud bude pokračovat ve středu právě výslechy svědků, ve čtvrtek jsou předvoláni soudní znalci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám