Hlavní obsah

Dívenka zemřela po autonehodě chybou lékařů, rozhodl soud

Právo, Patrik Biskup

Před třemi roky se Romaně Davídkové (44) z Tlučné u Plzně zhroutil svět. Při cestě domů tehdy naboural do jejího auta nepozorný řidič. Žena společně s dospělým synem Martinem a 11letou dcerou Romankou skončila v nemocnici, kde dívka o dva dny později zemřela. Dodnes za její smrt nebyl nikdo potrestán.

Foto: Romana Davídková

Romana Davídková s dcerou na archivním snímku

Článek

Soud totiž rozhodl, že úmrtí Romanky nelze přičítat viníkovi nehody jako následek zranění, ale chybě při operaci v plzeňské fakultní nemocnici. Z lékařů ale zatím nikdo popotahován k odpovědnosti není.

„Umře zdravá holka, a všichni se tváří, jako by se nic nestalo. Doktoři od toho dávají ruce pryč. Nikdo s tím nechce mít nic společného. Tohle přece není normální,“ říká rozechvělým hlasem Romana Davídková, která se po smrti dcery psychicky zhroutila.

Se ztrátou se stále nevyrovnala. Trpí depresemi, kvůli kterým má plný invalidní důchod. Dceru vymazat ze života nechce, nechala stále aktivní její facebookovou stránku, kam jí posílá vzkazy. „Jsme tak pořád spolu,“ hlesne a oči se jí zalévají slzami.

Když se vrací k osudné nehodě, jen těžko hledá slova. „Ze zatáčky se na nás v protisměru vyřítilo auto. Byla to hrozná rána. Martin zůstal zaklíněný u volantu a já s Romankou jsme samy vylezly ven. Pak nás všechny odvezli do nemocnice. Tam dceři zjistili protrženou slezinu a rozhodli se pro operaci,“ vzpomínala Davídková na 15. leden 2011.

O chybě jí řekli až policisté

S dcerou naposledy mluvila v sanitce. „Před operací jsem s ní už neměla možnost komunikovat. Lékaři mě ujišťovali, že je o ni dobře postaráno, že se jedná o banální operaci a ať jdu domů. Večer jsem ještě volala do nemocnice, kde mi řekli, že zákrok dopadl dobře a že Romanka je v pořádku vzbuzená z narkózy,“ pokračovala žena.

Jenže druhý den ji čekal šok, když zjistila, že je dcera v umělém spánku.

„Informovali mě, že jí praskla céva, ze které vykrvácela do břicha, a selhávaly jí životní funkce. Provedli prý reoperaci, ale zároveň mě upozornili na to, že má Romanka nevratně poškozený mozek. Druhý den zemřela v důsledku otoku mozku,“ líčila Davídková strastiplné dny v nemocnici.

Že ze strany lékařů nebylo vše v pořádku, se dozvěděla až během policejního vyšetřování nehody. „Policie měla k dispozici znalecký posudek, kde bylo černé na bílém, že úmrtí Romanky je v příčinné souvislosti s chybným postupem při její operaci,“ uvedla žena. Posudek vypracoval uznávaný chirurg Vladimír Nahodil.

Podle něho udělal operatér chybu při ošetření cév zásobujících slezinu, což mělo za následek rozsáhlé vnitřní krvácení. Znalec rovněž upozornil na to, že lege artis nebyla ani pooperační péče pacientky. „Pozdní rozpoznání tak masivního krvácení limitovalo možnost včasné chirurgické nápravy a mělo za následek oběhové selhání s tragickými následky,“ napsal vyšetřovatelům Nahodil.

Vyšetřování lékařů se odložila

Na základě tohoto posudku soudkyně Okresního soudu Plzeň-sever Marcela Dortová potrestala viníka dopravní nehody pouze za způsobené zranění s tím, že smrt dívky není následkem tohoto zranění, a nelze mu tak za ni přičítat vinu.

Poté policie rozjela vyšetřování lékařů, které ale odložila, neboť dostala posudek od jiného znalce, jenž naopak tvrdil, že vše bylo v pořádku.

„Na to konto jsem obdržela návrh na obnovu řízení s viníkem nehody s tím, že policie nezjistila, že by smrt dívky šla na vrub lékařů. Návrh na obnovu řízení jsem nakonec zamítla s ohledem na výsledek revizního znaleckého posudku, podle kterého bylo moje původní rozhodnutí správné. Tím to pro mě skončilo, ale státní zástupkyně po jednání řekla, že případem se bude dál zabývat,“ uvedla soudkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám