Hlavní obsah

Slávisté na Čechově mostě házeli dělbuchy, policie zasáhla

Praha
Aktualizováno

Na Čechově mostě v centru Prahy policie v sobotu kolem 13. hodiny zadržela další slávistické fanoušky, kteří házeli dýmovnice a dělbuchy. Někteří byli při zásahu zraněni a mají v obličeji krev. Policejní mluvčí Hana Jeřábková zásah na mostě potvrdila, podrobnosti zatím nesdělila.

Pochod slávistů na LetnouVideo: Novinky

 
Článek

Stovky slávistů dorazily na Letnou na fotbalové derby se Spartoum které začíná v 15:00.

Podle informací z místa někdo vysklil okna autobusu, v němž na Letnou přijeli fotbalisté Slavie. Vzhledem k napětí, které na místě panuje, se hovoří o vysoké pravděpodobnosti, že se zápas nedohraje do konce.

Foto: Novinky

Někdo vysklil okna autobusu, v němž na Letnou přijeli fotbalisté Slavie

Dělbuchy na Čechově mostě

Policie fanoušky Slavie upozornila na to, že pokud použijí pyrotechniku, zasáhne proti nim, ale někteří lidé v davu varování nedbali. Dýmovnici hodili už v Pařížské ulici.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Policie na Čechově mostě zasáhla proti slávistům, házeli dělbuchy.

Na průvod fanoušků dohlížejí vedle policistů z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké služby také antikonfliktní tým, speciální a krajské pořádkové jednotky, psovodi a policisté na koních. Ze vzduchu situaci monitoruje vrtulník.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pražský Čechův most připomínal v sobotu kolem poledne válečnou zónu.

Nedávné poločasové nepokoje v utkání 21. ligového kola mezi Ostravou a Spartou znovu oživily debatu o bezpečnosti na stadionech i mimo ně, protože fotbaloví rowdies někdy přenášejí výtržnosti i do ulic.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Policisté odebírají příznicům Slavie dělobuchy.

Mluvčí pražské policie Hana Jeřábková řekla, že slávistický průvod čítá odhadem asi 600 lidí. Stále početnější dav příznivců Slavie se přesunul na Staroměstské náměstí, odkud zamíří na Letnou. Policisté fanoušky upozornili, že pokud použijí pyrotechniku, tak proti nim zasáhnou.

Výtržnosti v metru

Policie zadržela dva lidi už po 11:00 cestou od Edenu na stanici metra Strašnická, podle ní porušovali zákon o shromažďovacím právu. Dva fanoušky zadržené na Muzeu podezírá policie z trestného činu útoku na úřední osobu a jeden podle mluvčí spáchal přestupek neuposlechnutí. Úvod pochodu v Edenu provázely výbuchy dělbuchů a skandování protisparťanských hesel. Policisté v té době ještě nezasahovali.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Na průvod fanoušků dohlížejí vedle policistů z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké služby také antikonfliktní tým, speciální a krajské pořádkové jednotky, psovodi a policisté na koních.

Před stadionem v Edenu se první příznivci v červenobílých dresech a s klubovými šálami začali scházet již brzy ráno. Bojově naladění mladíci i dívky za dohledu uniformovaných policistů i kriminalistů v civilu popíjeli kávu a kupovali šály ve fan shopu. Ojediněle se objevil alkohol a první pokřiky typu "Smrt Spartě" nebo "Bij sparťana do hlavy".

Foto: Michal Doležal, ČTK

Někteří fanoušci se posilovali pivem už cestou na Letnou.

„Nejsme banda asociálů”

Organizátoři pochodu na internetových stránkách v týdnu vyzývali k bezproblémové prezentaci klubu a dávali pokyny jako "nepít jak mentálové a šetřit hlasivky i na stadion". "Jsme slávisti a ne banda asociálů a špinavejch vejpitků," vzkazovali fanouškům.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Fanoušci fotbalistů Slavie se před derby se Spartou vydali za asistence policie na pochod Prahou.

Podle mluvčí pražské policie Hany Jeřábkové na fotbalové fanoušky dohlédne kolem 600 policistů. O bezpečnost se budou starat kriminalisté, dopravní policisté, cizinecká police, pracovníci antikonfliktního týmu, pyrotechnici, psovodi se služebními psy, připravena bude i speciální pořádková jednotka.

Ze vzduchu bude situaci hlídat vrtulník a policistům budou v ulicích pomáhat i pražští strážníci. Policisté chtějí zajistit veřejný pořádek, předejít používání pyrotechniky a dohlížet budou na bezpečnost silničního provozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám