Hlavní obsah

Uprchlý vězeň, který jako ekonom vyvedl z muzea milióny, měl komplice

Vězeň na útěku, který pod falešným jménem vyhrál konkurz na hlavního ekonoma pražského Národního zemědělského muzea a vyvedl z jeho účtů zhruba deset miliónů korun, měl komplice. Policisté za zpronevěru stíhají i ženu, na jejímž účtu zajistili 4,5 miliónu korun. Na webu o tom v pondělí informoval pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Foto: Policie ČR

Hledaný Vladimír Prokop

Článek

Dalších 200 000 korun našli policisté v kanceláři ekonoma. Zároveň prý zabránili připravenému převodu zhruba 1,7 miliónu korun. Muž ale před policií uprchl. Podle Hulana ovšem nešlo o zatýkání. Policie prý šla do muzea pouze prověřit přijaté trestní oznámení.

Ve chvíli, kdy policisté čekali na hlavního ekonoma, vešel do dveří muž, který se okamžitě dal na útěk. Teprve v tu chvíli se policisté od personálu muzea dozvěděli, že jde o člověka, za kterým přišli. Muž se totiž vůbec nepodobal člověku vyobrazeném na fotografii z centrální evidence obyvatel. "Policisté se sice útěkáře snažili dostihnout, ten ale využil své místní znalosti poměrně komplikované budovy, a muzeum opustil nestandardním bočním východem," uvedl Hulan. [celá zpráva]

Foto: Policie ČR

Hledaný Vladimír Prokop

Hledaným je čtyřiačtyřicetiletý Vladimír Prokop, který se může vydávat i za Libora Lišku. Pod tímto jménem vyhrál konkurz na ekonoma muzea. Prokop byl odsouzen v prosinci 2009 na sedm let do vězení za zpronevěru deseti miliónů korun Českobratrské církve evangelické, z vězení v Hradci Králové utekl loni v létě. Policie po něm pátrá od 29. června.

Peníze utratil za byt, auto a dárky

Prokop byl dosud desetkrát trestaný. V pražském centru Českobratrské církve evangelické pracoval od léta 2008 jako vedoucí ekonomického oddělení. Církev připravil o peníze od zahraničních dárců, které byly určeny na opravy kostelů a na charitativní akce.

Odvolací Vrchní soud v Praze mu v prosinci 2009 vedle trestu vězení uložil také náhradu škody církvi ve výši 3,6 miliónu korun plus úroky z prodlení. Peníze utratil za auto, byt pro matku a drahé dárky pro svou přítelkyni. Zbylé zpronevěřené peníze u něj policie našla doma v igelitových taškách. Podle soudních znalců spadá Prokop svou inteligencí do pásma slabšího průměru a projevuje se asociálně.

Policie se domnívá, že se zdržuje v Praze. Lidé mohou jakékoliv informace o hledaném muži sdělit na linku 158.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám