Hlavní obsah

Exředitel brněnských strážníků odmítá obvinění za zahlazování přestupků

Právo, ČTK, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

U soudu jako doma si musí za poslední týdny připadat bývalý šéf brněnských strážníků Jaroslav Přikryl. V pondělí se před brněnským městským soudem začal zpovídat ze zneužití pravomoci, podle obžaloby totiž ve třech desítkách případů prominul svým známým pokuty.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bývalý ředitel strážníků Jaroslav Přikryl (vpravo)

Článek

Podle obžaloby promíjel především pokuty za špatné parkování. „Uvedení lidé se na mě obraceli s důvěrou, abych jim vysvětlil, proč je strážníci šikanují. Dávají jim pokuty na místech, kde funguje zvykové právo, například při parkování na sídlištích nebo na zákazu zastavení v situaci krajní nouze,“ hájil se Přikryl před soudem s tím, že lísteček za stěračem našla například lékařka, která vezla svoji rodící sestru do porodnice nebo majitel firmy, jenž měl pro svá auta výjimku pro zaparkování v zakázaných zónách.

Podle Přikryla stížnosti vyřizovala jeho podřízená, které případy postoupil a která je zadávala jeho jménem do systému, aniž by ho o tom informovala. Mezi lidmi, jimž byl zahlazen přestupek, měli být podnikatelé a komunální politici. „Některé z těch lidí vůbec neznám,“ odmítl Přikryl, že by pomáhal svým známým.

Soud začal napočtvrté  

Proces s Přikrylem začal v pondělí až napočtvrté. V minulosti se dvakrát pro nemoc z jednání omluvil, jednou se omluvila jeho advokátka. Od 4. dubna letošního roku již není pracovníkem městské policie – pracovní poměr s ním byl ukončen dohodou.

Přikryl skončil ve funkci šéfa strážníků poté, co v souběžné kauze dostal podmínku za to, že neoprávněně lustroval lidi v systému městské policie. Hájil se tím, že si pouze připravoval důkazy pro toto soudní řízení a chtěl upozornit na chyby svých podřízených. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám