Hlavní obsah

Mám nemocné srdce, nebudu vypovídat, prohlásil brutální kriminálník Bakalár

Právo, Petr Kozelka
Brno

Krajský soud v Brně se začal zabývat případem přepadení auta bezpečnostní agentury, při kterém lupiči vzali 33 miliónu korun. Před soudem zatím stanul pouze jeden z nich, nedávno dopadený zkušený kriminálník Ján Bakalár. Za loupež a pokus o vraždu mu hrozí až doživotí. V úterý před senátem odmítl vypovídat.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ján Bakalár se k přepadení odmítl vyjádřit a tvrdil, že je mu zle.

Článek

„Obžalovaný s dvěma doposud neznámými společníky naplánovali přepadení vozu s penězi. Na silnici nad Přemyslovicemi předjeli v terénním autě vůz bezpečnostní agentury a donutili ho zastavit. Dva muži pak vystoupili, položili granát na přední sklo, a když osádka neotevřela, začali střílet po předním a bočním skle u řidiče. Viděli, že skla nejsou schopná střelbě odolat, přesto pokračovali. Auto pak sjelo z kopce do vesnice, kde ho znovu zablokovali. Strážci se nakonec vzdali a útočníci odcizili z auta 33 miliónů korun,“ prohlásila státní zástupkyně.

Zase nás dojeli, zablokovali nás a dál stříleli, kulky už létaly kabinou, takže jsme se vzdali.
pracovník agentury

Podle vyšetřovatelů měl být jeden z útočníků právě Bakalár, kterého před několika týdny zadržela zásahová jednotka. Ten svou zločineckou kariéru zahájil už před revolucí, kdy byl odsouzen za pokus o vraždu policisty a konflikty se zákonem pak měl i po propuštění z vězení.

Lupiči na Prostějovsku ukradli z dodávky 30 miliónů, policie zahájila manévry. Záběry z února 2013Video: Jiří Růžička, Právo

„Už 25 let se to se mnou táhne. Nikdy jsem žádnou zbraň neměl, hned, jak mě vzali do vazby, se objevilo, že jsem byl ozbrojený. Proto nebudu vypovídat. Mám nemocné srdce a do vazby mi nechodí pošta,“ postěžoval si Bakalár a odmítl vypovídat.

V tu chvíli jsem se loučil se životem, leželi jsme i s kolegou na zemi a čekali, že nás zastřelí.
řidič auta s penězi

„Když nás auto na horizontu a na plné čáře začalo předjíždět, ještě jsme si s kolegou říkali, co to je za blázna. To už nás ale zablokovali, vyskočili dva chlapi a řvali, ať otevřeme. Za mnou stál autobus, tak jsem se rozhodl začít couvat okolo autobusu. V tu chvíli začali střílet. Stříleli do skel a do motoru. Sjeli jsme samospádem do vesnice, to už nám rozstříleli motor. Zase nás dojeli, zablokovali nás a dál stříleli, kulky už létaly kabinou, takže jsme se vzdali,“ vzpomínal řidič vozu s penězi.

Foto: Policie ČR

Rozstřílené okno dodávky po přepadení v Přemyslovicích.

Protože lupiči auto zcela rozstříleli, nemohli jim pracovníci agentury otevřít zámky na nákladovém prostoru, které jsou ovládány elektronicky. Aby se dostali k penězům, útočníci zcela rozstříleli zadní dveře dodávky.

„V tu chvíli jsem se loučil se životem, leželi jsme i s kolegou na zemi a čekali, že nás zastřelí,“ otřásl se při vzpomínce řidič. Lupiči se ale naštěstí spokojili jen s penězi a osádku auta nechali naživu.

Senát v čele s Tomášem Kurfiřtem by mohl nad Bakalárem vynést verdikt do konce měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám