Hlavní obsah

Ani atentát, ani nástražný systém. Palestinský diplomat držel bombu v rukou

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští kriminalisté a jejich kolegové z pyrotechnické služby v minulých dnech na blíže neurčeném místě vyzkoušeli, jakou sílu a účinnost měla výbušnina, která v první lednový den zabila v areálu palestinské ambasády v Suchdole tamního velvyslance Džamála Muhammada Džamála (56).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Boční vstup do nového velvyslanectví Palestiny v pražském Suchdole.

Článek

Výsledek zněl podle informací Práva jednoznačně: následky byly tak zničující, že vyloučily možnost, aby výbušný systém explodoval v trezoru, a už vůbec nemohl být určen k tomu, aby zabezpečil samotný trezor.

Jak už Právo dříve informovalo, Džamál s největší pravděpodobností v okamžiku výbuchu ve své rezidenci držel bombu v rukou, které mu exploze doslova utrhla.

Právu to včera potvrdila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová s tím, že policie použila, co se týká síly, totožnou výbušninu, s jakou manipuloval zemřelý Džamál. „Pokus potvrdil, že opravdu připadá v úvahu námi od počátku zmiňovaná neopatrná manipulace,“ doplnila Zoulová.

Do domu přicházejí pyrotechniciVideo: Jiří Forman, Novinky

Policejní pokus tak vyloučil spekulace a tvrzení dcery zemřelého ambasadora, že výbušnina byla umístěna buďto přímo v trezoru, nebo přilepena pod ním, a tudíž že by mohlo jít o atentát. „Vypadá to tak, ale ještě je brzo vzhledem k tomu, že ještě nemáme všechny posudky, udělat konečný závěr,“ dodala Zoulová.

Otazníky kolem účelu

Nynější výsledky policejního vyšetřování sice vyjasnily, že systém nebyl určen jako ochranný proti násilnému vniknutí do trezoru, vyvolaly ale otázku, co s ním chtěl ambasador dělat.

Policejní mluvčí k výbuchu v SuchdoleVideo: Jiří Forman, Novinky

Je stále možné, že i přesto, o jak silnou výbušninu šlo, mínil ji Džamál na bezpečnost trezoru použít, protože policie mimo jiné objevila i dráty k instalaci bomby. A podle informací Práva se velvyslanec obával o něco, co měl uvnitř sejfu. Co to bylo, to policie zatím odmítá říct.

Redakci se rovněž podařilo zjistit, že druhý výbušný systém, který následně policie na ambasádě objevila schovaný v jedné knize, byl stejný jako ten, který explodoval, a kriminalisté jej našli dokonce v téže místnosti, kde k výbuchu došlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám