Hlavní obsah

Rittig a Nagyová obviněni kvůli úniku tajných informací

Právo, rav, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Olomoučtí vrchní žalobci obvinili kvůli možnému úniku utajovaných informací lobbistu Ivo Rittiga a také někdejší šéfku sekretariátu premiéra Janu Nečasovou (dříve Nagyovou).

Foto: Petr Horník, Právo

Ivo Rittig po propuštění z vazby z policejní stanice v Kongresové ulici

Článek

Právu to v úterý potvrdil důvěryhodný zdroj, podle kterého je obviněno více lidí. Není však mezi nimi někdejší šéf Úřadu vlády Lubomír Poul, přes kterého se podle původního podezření policie mohla Nečasová i přes nedostatečnou prověrku dostat k důvěrným zprávám tajných služeb určeným tehdejšímu premiérovi Petru Nečasovi.

Nečas zatím od policie či státního zastupitelství žádné obvinění nedostal, řekl v úterý Právu jeho obhájce Josef Lžičař. Někdejší předseda vlády i jeho žena byli právě kvůli utajovaným skutečnostem minulý týden na podání vysvětlení, oba ale shodně odmítli vypovídat.

Rittig řešil citlivé záležitosti s Nečasovou podle zjištění Práva přes speciální šifrovací telefon. Policii se totiž podařilo část takto zachycených zašifrovaných hovorů dekódovat. [celá zpráva]

Tajné materiály ve skříni

Nynější stíhání Nečasové s Rittigem souvisí s nakládáním s důvěrnými zprávami tajných služeb, zejména pak kontrarozvědky (BIS), které mířily na Úřad vlády do rukou tamního šéfa Poula. Právě on byl určen jako ten, kdo má od rozvědčíků utajované dokumenty určené do rukou předsedy vlády přebírat a patřičně uchovávat.

Již dříve se však objevily informace, že podle policie Poul s těmito materiály nenakládal tak, jak mu ukládá zákon o utajovaných skutečnostech – neměl prý všechny založeny ve spisovně či na speciálním uzamčeném místě, ale některé údajně ležely volně u něj ve skříni. Policie na to přišla při loňských červnových prohlídkách na Úřadu vlády poté, kdy kvůli možné korupci zatkla několik lidí včetně Nečasové.

Foto: Novinky

Petr Nečas doprovodil Janu Nagyovou k výslechu.

Právě ona i přes to, že měla jen bezpečností prověrku na nejnižší stupeň (tzv. vyhrazené), která je nedostatečná pro nakládání s důvěrnými dokumenty tajných služeb, se podle podezření detektivů k těmto materiálům údajně dostala a některé prý dokonce předala lidem spojeným s rovněž obviněným lobbistou Rittigem.

Žalobci případ komentovat nemohou

Policie nyní zjišťuje, zda jí to umožnil šéf bývalý Úřadu vlády Poul nevědomky, či úmyslně, nicméně on sám zatím není podle zdroje Práva mezi obviněnými.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci se ústy svého šéfa Ivo Ištvana k případu odmítlo v úterý jakkoli vyjádřit s odkazem na to, že jde o věc týkající se utajovaných skutečností, tudíž k tomu nelze nic říct, aby nebyl porušen zákon.

Rozsáhlá síť

Vyšetřovatelé pod dozorem olomouckého vrchního státního zastupitelství jsou přesvědčeni, že kolem Rittiga fungovala rozsáhlá klientelistická síť. Ta podle nich i díky vlivu Nečasové na Úřad vlády a jejího tehdejšího milence v čele vlády Petra Nečase (ODS) zasahovala do rozdělování veřejných zakázek, obsazování důležitých postů v orgánech státem ovládaných společností nebo přímo ve státní správě. Vše prostřednictvím někdejšího zástupce pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka i do vyšetřování citlivých kauz.

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy, komentoval Rittig své zadrženíVideo: Novinky

Právě Nagyová patřila podle detektivů k hlavním členům skupiny, do které policie zahrnula také např. Rittigova poradce Tomáše Jindru, právníky z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners) nebo bývalého náměstka ministerstva vnitra Michala Moroze.

Úřady teď mimo jiné zjišťují, za co konkrétně Nečasová od nejrůznějších lidí především z prostředí byznysu dostala množství drahých šperků, kabelek nebo oblečení. [celá zpráva]

Detektivové jsou přesvědčeni, že luxusní dárky byly ve skutečnosti jakousi formou úplatků např. za zařízení schůzky s premiérem nebo třeba za to „správné“ obsazení postů v dozorčích radách velkých podniků.

Nečasová měla podle všeho velmi široký záběr, nicméně k tematickým prioritám prý patřil zejména energetický gigant ČEZ.

Podle nejnovějších informací Práva za Nečasovou s dárky chodil také vlivný lobbista se silnými vazbami na bývalé vedení ČEZ Vladimír Johanes.

Reklama

Výběr článků

Načítám