Hlavní obsah

Mladá dívka se vážně zranila při lyžování na šumavském Zadově

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zadov

Těžkým zraněním skončily pro teprve patnáctiletou lyžařku zimní radovánky na šumavském Zadově. V neděli odpoledne se srazila na zledovatělém sněhu s druhým lyžařem a utrpěla zlomeninu stehenní kosti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k povaze zranění jsme vyzvali ke spolupráci Leteckou záchrannou službu z Českých Budějovic,“ uvedl Ondřej Zeman z Horské služby Šumava. Oba lyžaři měli naštěstí přilbu.

„Záchranáři dívku ošetřili, izolovali proti chladu a ve vakuové matraci ji na saních za terénní čtyřkolkou na sněžných pásech převezli k místu přistání. Zde si ji převzala posádka vrtulníku, která zraněnou lyžařku transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Budějovicích,“ dodal Zeman.

Tvoří se nebezpečné ledové plotny 

Lyžaři podle něj musejí bezpodmínečně dodržovat Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích. „Na těch šumavských leží nyní pouze technický sníh, který je ztvrdlý a místy se tvoří nebezpečné ledové plotny,“ upozornil náčelník šumavské horské služby Michal Janďura.

„Na šumavských sjezdovkách se pohybuje v těchto dnech velmi vysoký počet lyžařů, a je proto nutné, aby všichni jezdili ohleduplně k ostatním,“ doplnil Janďura.

Jen v okolí Zadova zasahovali záchranáři v neděli čtyřikrát. „Mimo jiné jsme zachraňovali běžkaře u Kvildy, i tam bylo podezření na zlomeninu,“ podotkl Janďura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám