Hlavní obsah

Policie sbírá v sídle ČEZ materiály o solárních elektrárnách

• Aktualizováno

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahuje v sídle společnosti ČEZ. Zásah se podle informací České televize týká solárních elektráren.

Vyjádření mluvčího ČEZ k zásahu policieVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

„Provádíme úkony trestního řízení,“ uvedl bez dalších podrobností mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Mluvčí energetické firmy Ladislav Kříž sdělil, že policisté společnost "navštívili" a požádali o součinnost a doklady.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová potvrdila, že jde o solární byznys. „Dozorujeme trestní věc, v rámci které v současné době probíhají některé úkony a která je spojena se solárními elektrárnami na území České republiky,“ řekla Právu Bradáčová. Jakékoliv další informace ale sdělit odmítla.

Kříž: ČEZ mohl být poškozen

Energetická společnost uvedla, že policisté do firmy přišli dopoledne. "Vyhradili jsme jim zasedací místnost, kde probíhají jednání. Podle informací, které nám byly sděleny, policie prošetřuje podezření z trestné činnosti týkající se oblasti FVE elektráren, díky které mohl být ČEZ poškozen," uvedl Kříž s tím, že podnik je připraven poskytnout součinnost při dalším vyšetřování.

Energetický regulační úřad uvedl, že neví, jakých případů by se zásah mohl týkat. Úřad přitom podal letos v září dvě trestní oznámení kvůli podezření na neoprávněný zisk licencí dvou elektráren, které ČEZ odkoupil. Kromě toho se ale energetický gigant dostal v uplynulé době do hledáčku policie také v souvislosti s odkupem fotovoltaické elektrárny od společnosti Amun.Re za pět miliard korun.

Celý obchod s obřím solárním parkem na Českolipsku byl podle některých informací předražený a v médiích se navíc spekulovalo o tom, že přes neprůhlednou vlastnickou strukturu ji může ovládat vlivný pražský lobbista Ivo Rittig. Právě prověřování jeho aktivit ze strany protimafiánského útvaru přitom stálo na počátku kauzy kolem někdejší šéfky kabinetu premiéra Jana Nagyové (nyní Nečasové).

Reklama

Výběr článků

Načítám