Hlavní obsah

Nahrál na internet filmy, teď má zaplatit 28 miliónů

Právo, pko
Blansko

Avatar, Perfektní asistentka, Po životě či Spider Man. To je jen malá ochutnávka z nabídky filmů, které na internet umisťoval sedmatřicetiletý muž z Adamova, který na síti vystupoval pod přezdívkou Icathan. Celkem na internet dal téměř čtyři stovky filmů a hudebních alb. Teď mu hrozí, že skončí až na osm let ve vězení. Vlastníci autorských práv vyčíslili škodu na 28 miliónů korun.

Foto: Policie ČR

Při domovní prohlídce policisté zabavili několik počítačů.

Článek

Na nelegální činnost muže policii upozornila Česká protipirátská unie, v bytě podezřelého muže pak policisté našli několik počítačů, flashdisky a další nosiče. Pod tíhou důkazů se muž nesnažil ani zapírat a už si vyslechl obvinění ze spáchání porušení autorského práva.

Vzhledem k velké škodě, kterou vyčíslili distributoři, hrozí muži i vysoký osmiletý trest. Muž přitom nijak ze své činnosti finančně neprofitoval.

„Obyčejný člověk takovou škodu, jaká byla vyčíslena v tomto případě, nemůže do smrti nikdy splatit. Spousta lidí si ani neuvědomuje rizika, která hrozí, když například nechají stáhnout kamarádovi nějaký film. Škoda se v takových případech vyčísluje podle ceny originálního nosiče, a proto se pak dostáváme do tak vysokých čísel,“ prohlásil zástupce šéfa blanenské a vyškovské policie Zdeněk Grénar.

Kriminalisté na Blanensku evidují ročně několik takových případů. „Řešíme i mladistvé pachatele, většinou studenty, kteří si přepošlou pár filmů. Tam je ale ta škoda řádově menší,“ dodal Grénar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám