Hlavní obsah

Ratha pustili z vazby, po roce a půl je doma

– Praha • Aktualizováno
Právo, rav

Vrchní soud v Praze v pondělí rozhodl o propuštění Davida Ratha z vazby. Právu to řekl exposlancův advokát Roman Jelínek. Ve vazbě Rath strávil bez tří dnů půldruhého roku, v 15.15 opustil v černém jaguáru areál ruzyňské vazební věznice. S novináři se nebavil, odkázal je na tiskovou konferenci v Hostivici.

David Rath přijíždí domůVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Rath z věznice odjel autem, které řídil jeho advokát Roman Jelínek. Oba odjeli do Hostivice u Prahy, kde Rath, vystudovaný lékař, bydlí. Na náměstí tam svolal tiskovou konferenci. „Dejte pozor, ať vás fakt něco nepřejede, já bych ještě teď nerad někoho zachraňoval,” říkal při příchodu novinářům, kteří se na něj sesypali.

V 15minutovém proslovu médiím následně děkoval především blízkým, advokátům i vězeňské službě, která se podle něj chová citlivě a korektně.

Druhým dechem uvedl, že se nejvíce těší na setkání s dětmi, a hned potom na to, až v nejbližších dnech nastoupí do své ordinace v Hostivici. Připustil, že už by to mohlo být příští týden. Těší se i na procházku přírodou.

David Rath v HostiviciVideo: Jiří Forman, Novinky

Na druhou stranu počítá i s tím, že se jednou bude muset do vězení vrátit, pokud ho soud odsoudí. „Je to pravděpodobné,“ řekl na dotaz Práva.

Neživot a meziživot

Pobyt ve vazbě označil jako „neživot“. Teď je prý ve stadiu meziživota.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath po propuštění na svobodu

Bývalý hejtman je připraven odevzdat pas a splnit i další podmínky dané soudem. Ty ovšem zatím neznají ani jeho obhájci, protože ještě nemají v ruce rozhodnutí soudu.

Se stížností na vazbu uspěl Rath až na čtvrtý pokus. Senát vrchního soudu v pondělí krátce před polednem vyhověl Rathově stížnosti proti nedávnému usnesení Krajského soudu v Praze. Ten dříve nevyhověl další žádosti někdejšího poslance za ČSSD a hejtmana Středočeského kraje o propuštění na svobodu.

Rath tak po 18 měsících vazby stráví Vánoce i své 48. narozeniny, které oslaví 25. prosince, na svobodě.

Foto: Jiří Forman, Novinky

David Rath po propuštění mezi novináři

„Bylo rozhodnuto dnes (v pondělí pozn. red.) v 11.45, ale výsledek se nejdříve musí dozvědět účastníci, tudíž vám ho nyní nemohu sdělit,“ řekl v pondělí po třinácté hodině Právu mluvčí pražského vrchního soudu Jan Fořt.

David Rath opustil vězniciVideo: Novinky

Sedm miliónů v krabici od vína

Policisté zadrželi Ratha loni v polovině května v Rudné u Prahy. Tehdejší hejtman a poslanec si  z návštěvy u Petra Kotta a Kateřiny Pancové odnášel krabici od vína, v níž policisté nalezli sedm miliónů korun v hotovosti. Sněmovna následně vydala Ratha ke stíhání. Obžaloba viní Ratha s dalšími deseti lidmi z korupce.

David Rath u souduVideo: Novinky

Jako hlavní organizátory označuje obžaloba bývalou ředitelku kladenské nemocnice Pancovou a jejího přítele, exposlance a také bývalého šéfa středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Kotta. Rath údajně vše jako hejtman věděl a dělil se s dvojicí o úplatky. Ve vazbě nyní zůstává pouze Kott.

Letos v říjnu obdržel Rath další čtyři obvinění. Protikorupční policie klade Rathovi za vinu, že „si nechal slíbit majetkový prospěch jako úplatek“ u tří veřejných zakázek středočeských nemocnic v Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi. Peníze si měl dělit s Kottem a Pancovou. V případě prokázaní viny mu hrozí až 12 let odnětí svobody.

Záznam nahrávky ze zadržení Davida RathaVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám