Hlavní obsah

Dával na internet odkazy na filmy, dostal podmínku a má zaplatit 11 miliónů

Právo, pko
Brno

Sedmatřicetiletého Reného Rozmahela z Brna, jenž umístil na internet odkazy, ze kterých si pak další uživatelé stahovali filmy, soud ve čtvrtek potrestal třemi roky vězení s odkladem na pět let. Zároveň má poškozeným filmovým společnostem zaplatit škodu ve výši 11 miliónů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozmahela potrestal už v červenci brněnský městský soud, muž se ale s trestem nesmířil a ve svém boji pokračoval u odvolacího krajského soudu.

„Není vůbec jasné, jestli jsou poškozené organizace také vlastníky předmětných práv k dílům. Klient navíc umisťoval některé odkazy na internet v době, kdy řada titulů ještě vůbec nebyla na trhu, takže těžko mohl způsobit nějakou škodu, když se ten či onen film ještě vůbec neprodával. Navíc filmy byly stahovány v podstatně nižší kvalitě, než v jaké jsou legálně prodávány, proto by také jejich cena měla být nižší než u filmů, které jsou pak na pultech ve vysoké kvalitě. K celkové škodě tak nelze dojít prostým vynásobením počtu stažení krát cena za jeden titul,“ argumentoval mužův obhájce.

„Kvalita stahovaných filmů byla sice nižší, ale nejde přeci předpokládat, že lidé, kteří film zhlédnou v nižší kvalitě, na něj pak půjdou do kina nebo si jej koupí ve vysoké kvalitě,“ kontroval státní zástupce.

Zaplatit 11 miliónů podle soudu není likvidační

Senát krajského soudu v čele s Halinou Černou nakonec rozhodl, že trest byl uložen zcela v pořádku. Soud také upozornil, že trest nemůže být považován za likvidační, protože Rozmahelovi ukládá pouze přiměřenou povinnost nahradit škodu po dobu trvání jeho podmínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám