Hlavní obsah

Kriminalita důchodců roste

Právo, Jindřich Ginter

S tím, jak stárne populace, se také rok od roku zvyšuje počet důchodců, kteří spáchají trestný čin. Zatímco v roce 2008 policie stíhala dva tisíce seniorů, loni to už byly téměř tři tisíce. Z toho za podvody, zpronevěru, daňové úniky, úplatky či krádeže policie stíhala bezmála 700 důchodců.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Téměř 600 seniorů bylo obviněno ze zavinění dopravní nehody z nedbalosti. Ohrožování druhých pod vlivem drog nebo opilosti šlo podle policejní statistiky na vrub 266 starším výtečníkům. Co se násilností týče, za znásilnění bylo loni stíháno 14 důchodců, za týrání jiné osoby téměř tři desítky, za nebezpečné vyhrožování 89 pachatelů v důchodovém věku, za úmyslné ublížení na zdraví pak 110. Senioři se zároveň minulý rok dopustili sedmi vražd motivovaných osobními vztahy.

Statistika o tom, kolika a jakých trestných činů se dopouštějí senioři, byla policií zveřejněna na základě žádosti občana podle zákona o přístupu k informacím. A jaké skutky vlastně stojí za těmito holými čísly?

O pořádný rozruch se například přede dvěma lety postaral tehdy už osmdesátiletý důchodce z Přerova, který zničehonic berlemi rozbil hlavu cyklistovi projíždějícímu kolem něho na chodníku.

Něco rovnou sní, něco dá do kapsy

To ale nic není proti tomu, jaké peklo způsobil svým blízkým šestasedmdesátiletý muž z Chlumce nad Cidlinou, který nejméně od roku 2002 do roku 2010 osm let týral, v závěrečné fázi i fyzicky, svoji družku a její dva syny. Vystupňovalo se to až k výhrůžkám zabitím.

Důchodce recidivista si do kapsy strčil dvoje ledové kaštany a v prodejně snědl bez zaplacení croissant se šunkou
policie

Například sedmdesátiletý recidivista z Litvínova se chodí do prodejen s potravinami najíst a přitom ještě krade, nejčastěji tuzemák z Božkova, a občas si přilepší vodkou Amundsen. Jen od letošního ledna do března ho chytili dvacetkrát.

„Důchodce si v jednom případě do kapsy strčil dvoje ledové kaštany a v prodejně bez zaplacení snědl croissant se šunkou, a to v celkové hodnotě 33 korun. Hájil se tím, že ho ke krádežím dohnal hlad a špatná sociální situace,“ uvedla k tomu tamní policie. Celková hodnota zboží, které měl nakrást, ale přesáhla pět tisíc korun, což je hranice, od níž je to již trestný čin.

Byť je stíháno více důchodců, stále se podílejí jen zlomkem na celkové kriminalitě, neboť například v roce 2008 policie evidovala celkem přes 122 tisíc trestných činů spáchaných mladšími ročníky a loni to bylo čistě statisticky vzato 112 tisíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám