Hlavní obsah

V protikorupční policii je dusno. Opouštějí ji klíčoví velící důstojníci

Právo, Jakub Troníček

Speciální protikorupční útvar policie, který vyšetřuje ty nejzávažnější hospodářské nebo úplatkářské kauzy, se zmítá ve vnitřních problémech a podle zjištění Práva ho opouštějí klíčoví velící důstojníci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ředitel protikorupčního útvaru policie Milan Komárek

Článek

Jednotku pod vedením nového ředitele Milana Komárka navíc čeká v nejbližších týdnech zásadní reorganizace, která zcela mění současnou strukturu útvaru a také výrazně navýší počet velitelských postů. Už teď se například nafoukl počet ředitelových náměstků z obvyklých dvou na čtyři.

Kvůli sporům s novým vedením přitom podle zdrojů Práva odchází takřka kompletní vedení stěžejního odboru korupce. Šéf odboru a jeden ze dvou jeho zástupců už si podali žádost o propuštění do civilu, druhý ze zástupců zvažuje odchod jinam v rámci policie.

Právě tato trojice je přitom mnohými experty považována za největší specialisty na rozkrývání úplatkářských kauz u nás.

Více šéfů kvůli kontrole

Komárek se k jejich plánovanému odchodu a případnému dopadu na další práci útvaru nechtěl jakkoli vyjádřit. Uvedl pouze, že nové uspořádání útvaru, kdy se například některé odbory sloučí a jiné naopak rozdělí, má zvýšit efektivitu útvaru.

„Hlavní důraz chci klást na zlepšení organizační a kontrolní činnosti v rámci útvaru,“ řekl Právu Komárek a dodal, že připravované změny konzultoval s vedením policejního prezidia. Zároveň připustil, že v rozporu s trendem posledních let na útvaru skutečně přibude vedoucích pracovníků, nárůst prý ale nebude dramatický. Důvodem je podle něj právě důraz na kontrolní činnost.

V rámci připravovaných změn se má např. klíčový odbor korupce sloučit s druhým velkým odborem, tedy s tím pro boj se závažnou hospodářskou kriminalitou, čímž vznikne jedno „super oddělení“, ve kterém bude více než stovka detektivů s různým zaměřením.

„V praxi si to nedokážu představit, už jen společné porady budou tím pádem úplně neefektivní,“ poznamenal k tomu pro Právo pod podmínkou anonymity jeden z detektivů útvaru s tím, že podle mnohých názorů jsou změny účelové a souvisejí s personálními čistkami.

„Nálada v současné době rozhodně není dobrá,“ poznamenal zdroj s tím, že o odchodu uvažují i další detektivové.

Podpora Bradáčové

V této souvislosti není bez zajímavosti fakt, že současná dusná atmosféra uvnitř protikorupční policie podle všeho úzce souvisí s vyhroceným sporem pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové s odstoupivším šéfem jednotky Tomášem Martincem.

Ten na svou funkci rezignoval kvůli schůzce s Bradáčovou z března letošního roku, na které ji informoval o tom, že jeho detektivové prověřují v jedné z kauz jejího manžela. Bradáčová ho posléze nařkla z toho, že jí při tom lhal, a navíc že policie měla informovat přímo státního zástupce, který měl kauzu na starosti.

A právě kvůli tomu jsou nyní prostřednictvím tzv. záznamů o negativních událostech, tedy jakýchsi důtek, popotahováni i zmínění odcházející důstojníci. Podle nového ředitele měli totiž zajistit, aby vyšetřovatel kauzy spojené s IT zakázkami ministerstva práce a sociálních věcí předal důležitou informaci o prověřování manžela Bradáčové přímo dozorovému žalobci.

Spekuluje se o vlivu Bradáčové

To se začátkem roku nestalo, protože tuto povinnost na sebe vzal právě Martinec s tím, že bude informovat přímo Bradáčovou. Posléze byl za to potrestán srážkou z platu, proti čemuž se odvolal, a na finální verdikt se ještě čeká.

V zákulisí se přitom již delší dobu mluví o tom, že na změny u policejního útvaru tlačí právě Bradáčová, která s Komárkem na rozdíl od Martince podle všeho našla společnou řeč. Sama mu ostatně nedávno pro Právo vyjádřila podporu ve „snaze reformovat útvar tak, aby fungoval jako kvalifikovaná a elitní složka“.

Vzájemné vztahy mezi „jejím“ státním zastupitelstvím a protikorupční policií výrazně ochladly i poté, co na jaře útvar velmi ostře kritizovala, že detektivové v mnohých případech nezákonně obcházeli státní zástupce. Policejní prezidium následně provedlo důkladnou kontrolu všech spisů, ale prověrka, jak už Právo informovalo, žádné takové podezření nepotvrdila.

Související téma

Foto: Milan Malíček, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Mezitím kvůli kontrole začala inspekce prověřovat Martince pro podezření ze zneužití pravomocí, protože se k závěrům kontroly práce své a svých bývalých podřízených ze současného místa ve vedení celostátní kriminálky dostal a také s nimi určitým způsobem nakládal. Nedávno si kvůli tomu podal žádost o odchod do civilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám