Hlavní obsah

Radikálové v Ostravě vyrazili ozbrojení na Romy, policie jich 60 zadržela

Právo, Novinky, ČTK, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Demonstrace odpůrců Romů v Ostravě se při pochodu radikálů městem kolem 15.30 vyostřila. Několik desítek účastníků protestu se odklonilo od ohlášené trasy a střetli se s policií. Ta jich víc než 60 zadržela. Jsou podezřelí z výtržnictví, ublížení na zdraví nebo napadení úřední osoby.

Demonstrace proti Romům v OstravěVideo: Denisa Telaříková, Právo

 
Článek

Radikálové se vyzbrojeni klacky a kameny snažili dostat do čtvrti Přívoz. Cestou nejprve napadli kameny romskou ubytovnu, jako odpověď na ně z oken vylétlo několik lahví. V dalším pochodu jim ale policejní těžkooděnci zabránili. Vzduchem létaly kameny, dýmovnice, rozbušky, popelnice, policisté použili i slzný plyn.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vzduchem létaly kameny a dýmovnice, policisté několikrát použili i slzný plyn.

Obě skupiny se střetly v Sadu Boženy Němcové. Na místě zasahovali policisté na koních i se psy. Na křižovatce u Sadu Boženy Němcové zůstala zhruba stovka radikálů, policie je odřízla ze všech stran. Zabránila jim tak v pochodu k domům, kde bydlí Romové. Demonstranti pak seděli před těžkooděnci a zpívali českou hymnu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nejvážnější incidenty se v sobotu v Ostravě odehrály na křižovatce ulic Nádražní a Mariánskohorská. Na snímku zadržení radikálové.

Další demonstranti mířili ke konfrontaci k náměstí Svatopluka Čecha, kde pořádali svoji akci Romové. Kvůli policejnímu zátarasu se museli zastavit v Nádražní ulici, tedy jen několik desítek metrů od romského setkání. Policii se později podařilo za pomocí dělbuchů několik desítek protestujících vytlačit k Mariánskohorské ulici, kde došlo k dalším střetům.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Policisté několik desítek radikálů odřízli od ústupových cest.

Před 17:00 policisté auty zatarasili křižovatku ulic Nádražní a Mariánskohorské. Většina demonstrantů se proto rozprchla směrem do centra města.

Policisté už před pochodem zabavovali zbraně

Při předchozích kontrolách po celé Ostravě, policie zabavila desítku věcí, které mohly být použity jako zbraně. „Jsou to násady od krumpáčů, basebalová pálka a další věci,“ upřesnila ještě před začátkem pochodu mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Celý protest začal zhruba ve 14.00. Pět až šest stovek odpůrců Romů se dnes sešlo na Prokešově náměstí před Novou radnicí a po 15.00 vydalo se na dodatečně ohlášený pochod městem. S tím, že opustili ohlášenou trasu, nemůže městský obvod podle mluvčí Jany Pondělíčkové nic dělat, protože shromáždění už bylo oficiálně ukončeno. Trasa měla z Prokešova náměstí zahnout do Zborovské ulice, pokračuje ale po Sokolské směrem k náměstí Svatopluka Čecha, kde se konal pokojný romský protest.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravská romská komunita na demonstraci

Romská protidemonstrace proběhla klidně 

Krátce před třetí hodinou odpoledne v centru Ostravy skončila po zhruba dvou hodinách romská demonstrace proti rasismu a neonacismu. Akce nazvané Mír mezi lidmi se před kostelem na náměstí Svatopluka Čecha zúčastnilo podle odhadů policie asi 600 lidí.

Romská demonstrace v Ostravě

Romové se na náměstí Svatopluka Čecha scházeli už od dopoledne, k místu protestů je od ostravských ubytoven svážely autobusy, kterých bylo podle jedné z organizátorek akce Jolany Šmarhovyčové celkem šest. Romové měli na své akci několik pořadatelů ve žlutých vestách i takzvané koordinátory bezpečnosti. "Mým úkolem je hlídat, aby se lidé nerozcházeli z náměstí do bočních ulic, ale zůstali tady," řekl před zahájením akce jeden z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám