Hlavní obsah

Policisté zasáhli proti demonstrantům slzným plynem, na sídliště je nepustili

Právo, Novinky, orh, mif
České Budějovice
Aktualizováno

V sobotu proběhla u českobudějovického sídliště Máj další demonstrace. Účastníci začali po těžkooděncích, kteří uzavřeli obě přístupové cesty k sídlišti, házet kameny a láhve. Policisté však během několika minut slzným plynem rozehnali dav více než stovky lidí, který se dral na shromáždění obyvatel Máje, převážně Romů.

Zadržení demonstrantů u sídliště Máj Video: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Policisté proti demonstrantům tvrdě zasáhli a několik v přední linii nekompromisně zpacifikovali a odvedli je stranou. Zbývající pak rozdělili do několika menších skupin, které na místě postávaly až do pozdního večera.

Ředitel jihočeských záchranářů Marek Slabý Právu potvrdil, že na místě bylo ošetřeno šest zraněných.

„Policisté omezili na svobodě přes sto osob. Kolik z nich se dopustilo přestupku či trestného činu určíme v následujících hodinách. Při policejním zákroku bylo zraněno sedm osob, z toho dva policisté. Jeden z nich ošetření odmítl,“ řekla mluvčí jihočeské policie Lenka Holická.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Situace na sídlišti Máj po zásahu policistů.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Těžkooděnci zastavili demonstranty u sídliště Máj.

Dav skandoval před zásahem policistů různá hesla, například „Čechy Čechům“.

Demonstranti dorazili k sídlišti poté, co jim policisté v 17 hodin zablokovali cestu na náměstí Přemysla Otakara II. Ochránci zákona se snažili dav na náměstí rozpustit, protože se jedná o nepovolenou demonstraci, lidé se ale přesto k Máji dostali.

V davu jsou kromě místních i přespolní. Podpořit je přijelo dokonce i několik Slováků. K žádným potyčkám na náměstí ale zatím nedošlo. Několik lidí již však policisté zajistili.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Policisté vyzvali demonstranty, aby se rozešli.

Foto: Jiří Forman, Novinky

První zadržený v Českých Budějovicích

Jedním z prvních byl teprve 15letý mladík, kterého ochránci zákona zadrželi kvůli výtržnostem. Těch se však měl dopustit už během minulých protestů.

Na sídlišti Máj se koná poklidné shromáždění asi 300 lidí, převážně Romů. Z prostranství před paneláky zmizely kontejnery, z nichž si o posledním víkendu radikálové udělali proti policistům barikády.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Shromáždění na sídlišti Máj

Foto: Pavel Orholz, Právo

Na májském odpoledním shromáždění se odehrávala i diskuse mezi obyvateli.

Sídliště Máj hlídají těžkooděnci a monitoruje je vrtulník. Na místě jsou také policisté na koních. V Českých Budějovicích zasedal i krizový štáb.

Holická Novinkám potvrdila, že nahlášená byla pouze kulturně-společenská akce na sídlišti Máj. „Žádné další nahlášené nejsou,“ zdůraznila.

Foto: Pavel Orholz, Právo

U trolejbusové točny na Máji jsou připraveni k zásahu i policisté na koních.

Policie zadržela několik zbraní

Všechny přijíždějící vozy na hlavních tazích kontroluje policie. „Při kontrolách osob přicházejících a přijíždějících do krajského města zajistili policisté již několik zbraní. Převážně se jednalo o různé předměty, jako například basebalové pálky,“ uvedla mluvčí jihočeské policie.

„Zatím monitorujeme situaci a nemuseli jsme zasahovat. V současné době je ve městě klid. Pokud dojde ve městě k nepokojům, jsme připraveni zjednat pořádek v rámci zákonných prostředků,“ podotkla Holická s tím, že v Českých Budějovicích jsou znovu i jednotky z jiných krajů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Desítky policistů kontrolují všechny hlavní tahy do Českých Budějovic.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Speciální pořádková jednotka policie kontroluje vozy při příjezdu do Českých Budějovic.

Ve městě se po celý týden svolává několik protiromských demonstrací, jak na sídlišti, tak v centru. [celá zpráva]

„Spolu se zástupci města i my žádáme občany, aby se nezaplétali do pouličních neshod a vyhnuli se zbytečným konfliktům s příznivci jakéhokoliv shromáždění,“ dodala Holická.

„Pokud by mělo dojít ke střetu policistů s lidmi, dopouštějícími se protiprávního jednání, vyhněte se místům zásahu. V minulém týdnu došlo ke zranění osob, které zákroku přihlížely a zapletly se do davu, proti kterému byl zákrok prováděn. Mezi přihlížejícími byli i lidé s malými dětmi či senioři neuvědomující si, že v této situaci vystavují sami sebe riziku zranění,“ apelovala mluvčí.

Policie rozehnala demonstranty v Českých BudějovicíchVideo: Jiří Forman, Novinky

Na Máji už dopoledne diskutovala před paneláky asi stovka Romů a shodovali se, že nechtějí útočit na policisty nebo jakékoliv demonstranty.

Poslední demonstrace se konala kvůli potyčce na pískovišti na sídlišti Máj. Začala minulou sobotu v centru města. Radikálové se potom vydali na pochod na sídliště, kde zaútočili na policisty. Při bojích zadrželi policisté včetně těžkooděnců čtyřicet lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám