Hlavní obsah

Za týrání dětí dostala sestra ze zlínského domova podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Zlínský okresní soud ve středu uložil bývalé zdravotní sestře Dětského centra Zlín – Burešov Barboře Poláškové za týrání dětí trest 2,5 roku, podmíněně odložený na 3,5 roku. Na pět let jí také zakázal výkon takového povolání, kde by pečovala o děti do 15 let, seniory nad 65 let a tělesně nebo duševně nemocné lidi. Hrozilo jí až osm let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby třiačtyřicetiletá žena ze Vsetína nejméně od loňského června do konce září týrala v centru na Burešově pět dětí. Údajně je například opakovaně bila otevřenou dlaní do různých částí těla, tahala je za vlasy, bouchala do nich a zacházela s nimi nešetrně třeba při stolování nebo v umývárně.

Polášková u soudu připustila, že dětem někdy dala "výchovný pohlavek" nebo je "plácla", další obvinění ale odmítla. Státní zástupce Martin Prokeš ji ale vinil i z dalších skutků, které se staly loni v říjnu. Poté, co si děti v létě na výletě v Itálii stěžovaly na chování "tety Báry" jiným pracovníkům centra, vedení se po vlastním neúspěšném vyšetřování a pokračujících stížnostech dětí obrátilo na policii.

Krajský úřad pochybení nenašel

Kriminalisté do budovy nainstalovali kamery, kterými monitorovali čtyři směny Poláškové, při nichž se starala o sedm dětí. "Podařilo se nám prokázat, že se k nim chovala velmi agresivně a brutálně," uvedla policejní mluvčí Jana Macalíková.

Podle obžaloby kamery za čtyři dny zaznamenaly 150 fyzických útoků, opakované bití otevřenou dlaní do hlavy i těla, silné tahání za vlasy, strkání do dětí tak, až padaly na zem, házení dětí na pohovku či nešetrné zacházení při výkonu osobní hygieny.

Jedno z dětí navíc zřejmě zavřela do temné místnosti. "Kolegové byli šokovaní, když viděli, jak zdravotní sestra s těmito malými dětmi, které už doma byly mnohdy týrané, zachází. Museli jsme jednat velice rychle, protože reálně hrozilo, že by žena mohla děti zranit," dodala Macalíková.

Polášková skutky z října v plném rozsahu doznala a svých činů litovala. "Udělala jsem velkou chybu," řekla.

Důvodem podle ní bylo nervové vypětí způsobené tlakem ze strany vedení domova. "Situace byla neúnosná, nezvládla jsem to. Děti mám velice ráda, upřímně toho lituji a moc se tím trápím," řekla Polášková. Dodala, že se nyní léčí u psychiatra i psychologa. Podle Prokeše ale krajský úřad, který je zřizovatelem domova, žádné problémy v centru neshledal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám