Hlavní obsah

Obhájci Davida Ratha žádají o vrácení kauzy k došetření

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obhájci obviněného poslance Davida Ratha požadují, aby středočeský krajský soud vrátil celý případ zpět na stůl státnímu zástupci Petru Jirátovi. Jím v dubnu podaná obžaloba je totiž podle nich „neprojednatelná“.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí Davida Ratha k soudu

Článek

„Dne 20. května jsme podali návrh na předběžné projednání obžaloby, jehož závěrem by mělo být usnesení soudu o vrácení trestní věci pana Ratha a ostatních obviněných zpět státnímu zástupci k došetření,“ řekl Právu jeden z Rathových advokátů Roman Jelínek.

V samotné obžalobě, ale i v předchozím více než sedmiměsíčním přípravném řízení spatřuje řadu procesních i faktických chyb. „Sama obžaloba je u hlavního líčení neprojednatelná pro vnitřní rozpory, nelogičnost i neurčitost a skutková zjištění v ní popsaná nejsou podložena důkazy,“ míní Jelínek.

Jeho návrh už senát vedený soudcem Robertem Pacovským, který má případ v hlavním líčení řešit, obdržel koncem týdne.

Prioritou je vazba

„Mohu potvrdit, že ze strany některých obhájců byl takový návrh podán. Nicméně teď platí, že v těchto dnech bude celý spis odeslán na Vrchní soud v Praze, který by měl rozhodovat o stížnostech tří obviněných (Ratha, Petra Kotta a Kateřiny Pancové) proti rozhodnutí o jejich ponechání ve vazbě. To je nyní priorita,“ uvedla na dotaz Práva mluvčí středočeského krajského soudu Zuzana Steinerová.

Doplnila, že senát vedený Pacovským se už sice s obsahem návrhu obhájců seznámil, podrobněji se jím bude ale zabývat až poté, co mu vrchní soud vrátí spis s pravomocným rozhodnutím o vazbách, což může trvat ještě několik týdnů.

„Po následném prostudování obsahu návrhu se pak soud rozhodne, zda je takový postup navrhovaný obhajobou na místě,“ uzavřela Steinerová.

Soudce Pacovský má podle zákona dvě možnosti, jak se s požadavkem advokátů vypořádat. Buď jim vyhoví, případ předběžně v neveřejném zasedání projedná a vrátí k došetření žalobci. Anebo se s návrhem neztotožní, nemusí na něj nijak reagovat a podle plánu zahájí zřejmě v polovině července hlavní líčení.

Rathovým obhájcům na podané obžalobě vadí řada skutečností, o čemž svědčí i fakt, že jejich nynější návrh čítá 45 stran. Podle Jelínka jsou dva hlavní důvody, proč by měl být případ vrácen – zaprvé zmíněná nelogičnost a neprojednatelnost obžaloby a zadruhé samotné přípravné řízení, které podle nich „nebylo vedeno v souladu se zákonem“.

„Případ neobjasněn“

„Obviněný má za to, že ve věci nejsou dosud objasněny základní skutkové okolnosti, bez kterých nelze v hlavním líčení meritorně rozhodnout, a je třeba odstranit závažné procesní vady přípravného řízení, které nelze napravit v řízení před soudem,“ píšou obhájci v textu návrhu, do jehož kopie mělo Právo možnost nahlédnout.

Pochybnosti podle nich vzbuzuje už samotný popis celkem osmi skutků týkajících se údajně zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji a tamních nemocnicích a s tím spojené korupce.

Obhájci míní, že u samotného Ratha chybí v obžalobě upřesnění osoby, která mu měla úplatky slíbit či poskytovat (celkem šlo podle spisu o více než 16 miliónů korun). Není prý také jasné, zda šlo o úplatky pro osobní obohacení či jiné zvýhodnění, například na podporu voleb či politické strany anebo jiné osoby.

Rathovi právníci v návrhu rovněž znovu upozorňují na skutečnost, že obvinění podnikatelé a jejich firmy měli zaplatit na úplatcích více, než si dle znaleckých posudků při podezřelých zakázkách v nemocnicích vydělali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám