Hlavní obsah

V Česku zmizel kamión s kostýmy Marilyn Monroe

– Praha • Aktualizováno

Výstava o herečce Marilyn Monroe, která měla začít za týden na Pražském hradě, je ohrožena. Část exponátů a vybavení výstavy se totiž v úterý ztratila. Zmizel kamión, který věci z Itálie do České republiky převážel. Policie po něm pátrá. Zda se výstava vůbec uskuteční, se rozhodne ve středu v poledne.

Foto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe

Článek

Kamión s exponáty a fundusem na výstavu měl označení Salvatore Ferragamo, muzeum této módní značky je jedním z pořadatelů výstavy. Dalšími pořadateli jsou společnost Armentano a Správa Pražského hradu - právě na té také záleží, zda se výstavu podaří uspořádat třeba v posunutém termínu, uvedl jeden z organizátorů výstavy, kurátor Jan Třeštík.

Výstava měla nabídnout nejucelenější kolekci kostýmů a bot z filmů i z osobního života Marilyn, sestavenou ze sbírek soukromých sběratelů z celého světa, známé i dosud nepublikované fotografie, úryvky z jejích deníků, poezie a ukázky z filmů, jež jí přinesly věhlas. Většina uměleckých předmětů byla převážena jinou cestou a firmou specializovanou na transport umění.

Přepravce najal druhého, ten třetího...

V úterý se převážely zejména vitríny a další potřeby pro expozici, k nim ale byly přibaleny i originály fotografií. "Ty, pokud se ztratí, jsou nenahraditelné. Celkově škoda může jít do miliónů korun," uvedl Třeštík.

Převoz podle něj zajišťovala firma DHL, na Hrad měl kamión přijet během úterý. Měl však zpoždění a organizátoři výstavy po něm začali pátrat a zjistili, že firma si najala druhého přepravce, který si najal ještě třetího. "Podle kamer se zjistilo, že kamión té třetí firmy dojel do Prahy, nikoli však na Hrad, ale na překladiště a odtud pak do Mělníka," řekl Třeštík.

Ztracených kamiónů z Itálie může být víc

"Stali jsme se pravděpodobně součástí velké krádeže, při níž se ztratily dvě desítky kamiónů se zbožím převáženým z Itálie," řekl Třeštík a dodal, že škoda může jít do miliónů korun.

Na překladišti kamiónů podle něj policie zjistila, že celá věc byla pravděpodobně organizovaná a někdo si vytipoval několik kamiónů s luxusním zbožím, kosmetikou či elektronikou, které pojedou z Itálie. A pořadatelé výstavy mezi nimi měli kamión označený jednou z velkých módních značek.

Architekti a kurátoři výstavy podle Třeštíka pracují na náhradním řešení. Originály fotografií nahradit nelze, dojednat zápůjčku dalších kostýmů je podle Třeštíka otázka nejméně dvou týdnů. Zda se výstava uskuteční, bude záležet na dohodě všech pořadatelů. "Je podané trestní oznámení, k němuž se přidala i Správa Pražského hradu, trestní oznámení podala i DHL," uvedl Třeštík.

Foto: Petr Horník, Právo

Restaurátorky vybalují a kontrolují kostým americké herečky Marilyn Monroe z filmu Páni mají radši blondýnky zapůjčený na výstavu Marilyn v Jízdárně Pražského Hradu.

Výstava s názvem Marilyn, stejně jako obsáhlý katalog, který ji provází, je dílem kurátorů italského muzea Salvatore Ferragamo. Vznikla loni jako pocta americké krásce při příležitosti 50. výročí její předčasné smrti. Stejně jako další hollywoodské hvězdy i Marilyn Monroe milovala výtvory mistra ručně šité obuvi Salvatora Ferragama. Vlastnila několik desítek párů, každý s jednoduchým designem a ani jeden bez jehlového podpatku. Expozice je koncipována jako mezinárodní putovní přehlídka po ose Florencie, Praha a Tokio.

Reklama

Výběr článků

Načítám