Hlavní obsah

Muži, který před 16 lety podřezal učitelku, snížil vrchní soud trest

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 12 let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci Radka Chytila (37) za více než 16 let starou vraždu učitelky v Mohelnici na Šumpersku. O rok mu tak snížil trest, který mu letos v březnu uložil Krajský soud (KS) v Ostravě.

Foto: Petr Marek, Právo

Radek Chytil u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Podle soudců VS sice vraždil zvlášť brutálním způsobem v úmyslu zakrýt jiný trestný čin, ale na druhé straně se sám policistům přiznal a právě tuto skutečnost na rozdíl od KS ve svém verdiktu zohlednili. Zároveň mu stejně jako KS uložili ochranné sexuologické léčení ústavní formou.

Učitelku tehdejší student učiliště napadl 27. listopadu 1996 v jejím panelovém bytě, od kterého si tajně udělal duplikát klíče. Originál získal u rodičů, kterým žena klíče od bytu při odjezdu z domova nechávala. Do bytu mladík tajně chodil zhruba půl roku.

Ženu chytil zezadu a kolem krku jí dal pásek od svetru. Poté, co ji přiškrtil a povalil na břicho, jí svázal ruce a nohy za zády a celý obličej jí zalepil lepicí páskou. Nakonec jí nadzvedl hlavu a zasadil jí hlubokou řeznou ránu na přední straně krku o délce 22 centimetrů. Proťal přitom mj. velké krční cévy. Učitelka na místě zemřela.

Mezi podezřelými byl i v minulosti

Po vrahovi léta kriminalisté marně pátrali. Vražda v Mohelnici patřila k nejdéle neobjasněným trestným činům tohoto druhu v Olomouckém kraji.

Chytil byl podle policistů mezi podezřelými už v roce 1996. Stejně tomu bylo o deset let později, kdy se k případu vrátili, a nic se nezměnilo ani předloni na podzim, kdy byl případ otevřen podruhé.

Vrah se mezitím vyučil automechanikem, oženil se a narodila se mu dcera. Na policii se přišel přiznat loni v červnu, prý pod tíhou svědomí.

Kdyby vše sám na policii neohlásil, případ by zřejmě v dohledné době nebyl vyřešen.
Mluvčí soudu

Svou roli podle něj hrálo i to, že měsíc před přiznáním vytáhl nůž na dvě prostitutky, nic jim však neudělal. Znalkyně z oboru sexuologie ho označila za sadistického devianta. Vraždit podle ní mohl i právě v důsledku této duševní poruchy. Podle jiných znalců byl ale v době činu příčetný a nese za něj odpovědnost.

Sám Chytil se už u KS za hrůzný čin omluvil. „Velmi lituji toho, co se stalo. Šestnáct let mě trápilo svědomí. Stále častěji jsem měl stavy, které jsem nebyl schopen ovládat. Věřím, že léčba mé problémy vyřeší a jednou se vrátím do normálního života,“ uvedl tehdy Chytil. U VS se Chytil domáhal překvalifikování svého činu na prostou vraždu, která již 27. listopadu 2011 byla promlčena.

V případě, že by se VS s tímto neztotožnil, požadoval mírnější trest. A právě to VS akceptoval. „Kdyby vše sám na policii neohlásil, případ by zřejmě v dohledné době nebyl vyřešen. V úvahu jsme pak vzali i to, že po celou dobu od spáchání vraždy obžalovaný vedl řádný život,“ vysvětlil mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám