Hlavní obsah

Sousedem Bradáčové v Harrachově je muž stíhaný za korupci

Právo, Jakub Troníček

Svět je někdy malý. Právě tak si musela nedávno povzdechnout pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, když ji detektivové z protikorupční policie přišli informovat o svých zjištěních v korupční kauze kolem exšéfa Ředitelství silnic a dálnic Petra Laušmana.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

Právě on měl podle policie dostat za lukrativní pronájem dálničních odpočívadel jako formu úplatku mimo jiné i byt v krkonošském Harrachově, v domě, kde má apartmán i rodina dalšího obviněného v celém případu – údajně korumpujícího podnikatele Jiřího Neužila.

Ani jednu ze zmíněných osob neznám a nikdy jsem se s nimi osobně nepotkala.
pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Policisté se proto zaměřili i na další sousedy a nestačili se divit, ve stejném domě má totiž byt spolu se svým manželem i Bradáčová, jejíž podřízení mají celou kauzu na starosti.

Sama pražská vrchní návladní ale jakýkoliv střet zájmů nebo vlastní podjatost v této věci odmítá. „Ani jednu ze zmíněných osob neznám a nikdy jsem se s nimi osobně nepotkala. Jedná se o byt, který není užíván pro trvalé bydlení a jednotliví vlastníci se mezi sebou nestýkají,“ řekla k tomu Právu Bradáčová.

Zároveň dodala, že byt o velikosti 1+kk s manželem kupovala na hypotéku v roce 2006 ještě před tím, než byl celý dům postaven. „V té době nikdo takový mezi vlastníky nefiguroval,“ poznamenala Bradáčová s tím, že informace o bytu od ní dostal i Národní bezpečnostní úřad, když jí udílel prověrku na stupeň tajné.

O tom, že vlastní byt hned vedle jednotky, která je předmětem šetření jejího úřadu, se podle svých slov dozvěděla od detektivů poté, co si jejich šéfa kvůli zdlouhavému vyšetřování celé kauzy pozvala na kobereček. „Protože jsem nebyla spokojena s kvalitou a efektivitou vyšetřování kauzy, pozvala jsem na projednání vedoucího příslušného odboru protikorupční policie, který mi pro mne dosud neznámou informaci o vlastnictví bytu sdělil,“ vysvětlila Bradáčová.

„Institut podjatosti jsme spolu projednali a zvážili a shodli se na jednoznačném závěru, že s ohledem na výše uvedené se o podjatost z mé strany jednat nemůže,“ konstatovala vrchní žalobkyně.

Další spory s policisty

Kauza, která se točí kolem pro stát nevýhodného pronájmu odpočívadel kolem dálnic pro stavbu benzínek, tak zůstala pod jejím dohledem a i nadále se vyšetřuje. Kromě Laušmana a Neužila je v ní od konce roku 2011 obviněn také bývalý náměstek ŘSD Michal Hala, k soudu ale dodnes policie případ se způsobenou škodou za zhruba čtvrt miliardy nedotáhla.

A ze slov Bradáčové v této souvislosti vyplývá, že jde o další důvod dusna, které v poslední době mezi pražským vrchním státním zastupitelstvím a protikorupční policií panuje.

„Konkrétní úkony probíhajícího vyšetřování komentovat nemohu, ale s ohledem na jeho délku vykonává dozorová státní zástupkyně velmi důsledný dozor, který má zajistit efektivní postup policejního orgánu,“ rýpla si Bradáčová do elitních protikorupčních detektivů.

Jejich mluvčí Jaroslav Ibehej ve čtvrtek nechtěl kauzu komentovat, jakékoliv průtahy ale odmítl. „Celá věc je od začátku pod dozorem vrchního státního zastupitelství,“ poznamenal mluvčí.

Kvůli sporu s Bradáčovou tento týden na svou funkci rezignoval šéf protikorupčního útvaru Tomáš Martinec, a to poté, co ho šéfka žalobců nařkla, že na ni „vyrábí“ kauzu. [celá zpráva]

Apartmán v Harrachově, který byl podle detektivů ve skutečnosti úplatkem pro exšéfa dálnic, vlastní podle výpisu z katastru nemovitostí Laušmanova žena. Dvoupokojový byt podle dostupných dokumentů koupila bez hypotéky v roce 2007, tedy rok poté, co Laušman pronájem odpočívadel podepsal.

Policie je přesvědčena, že kromě bytu za to Laušman dostal ještě 15 miliónů. Vyplatit mu je měl právě podnikatel ve stavebnictví Neužil, jehož dcera oficiálně vlastní další z harrachovských apartmánů.

Bradáčová byt ve stejném domě kupovala s manželem Petrem Hájkem, se kterým už ale déle než tři roky nežije. Právě tento úspěšný manažer společnosti Siemens Enterprise Communications stál přitom na začátku sporu, který vyvrcholil Martincovou rezignací. Podle Bradáčové to byl totiž zřejmě právě Martinec nebo jeho podřízení, kdo účelově vypustil informaci, že policie v jedné ze svých kauz prověřuje i manžela vrchní žalobkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám