Hlavní obsah

Dvojice podvodníků si koupila vlastní exekuci

Právo, Petr Kozelka

Být exekutorem s sebou přináší i riziko, že člověk může narazit na tak vychytralé podvodníky, kteří nakonec mohou dostat samotného exekutora před kárný senát. Přesně to se podařilo dvěma mužům z Valašska, kteří se deset let vyhýbali nařízené exekuci tak, že se jednoduchým trikem stali současně dlužníky i věřiteli.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přestože oba muže po letech dohnala soudní spravedlnost a posadila je za mříže, dokázali ještě z letité exekuce vyklouznout a svými stížnostmi dostat do velkých problémů exekutora, který se s nimi potýkal.

Na začátku byla v roce 2003 exekuce na dva podnikatele kvůli pohledávce 3,5 miliónu. Jenže oni prostředky „ukryli“ do čerpací stanice na LPG, postavili nový dům na pozemcích, které patřily za svobodna ženě jednoho z nich, a nezapsali ho do katastru nemovitostí a podobně.

Koupeno z Belize

Jejich advokát se exekutorovi tak dlouho a úspěšně bránil, že majitel pohledávky se ji po letech nakonec rozhodl prodat. V tu chvíli přišla hvězdná hodina obou mužů – pohledávku totiž koupili sami přes svou firmu se sídlem v Belize. Stali se tak současně u exekutora povinnými i oprávněnými.

Exekuci nechali ale dál běžet, protože si tím nad sebou vytvořili jakýsi „deštník“ před případnými dalšími exekucemi, neboť v původním řízení měli zablokovaný majetek a žádný další exekutor na ně už nemohl.

Loni si ale na oba podnikatele došlápla spravedlnost a Krajský soud v Ostravě jim zatím nepravomocně uložil mnohaleté tresty vězení za pokus podvodu, kdy chtěli obrat jednu z vodárenských firem téměř o 140 miliónů korun. Exekuce nakonec skončila tak, že firma z Belize podala návrh na zastavení exekuce, čemuž bylo vyhověno.

Exekutor Milan Usnul však požadoval uhrazení nákladů za deset let trvající případ. Muži se ale neměli k placení, a tak exekutor přistoupil k dražbě nemovitosti, která patřila jednomu z nich. I teď však měl protřelý podvodník své eso v rukávu a prostřednictvím jedné ze svých bývalých firem na sebe podal návrh na insolvenci.

„Exekutorský kandidát to vyhodnotil jako podání návrhu neoprávněnou osobou. Muž pak podal před dražbou návrh na odklad,“ řekl Právu Usnul.

Žádná škoda, ale pokuta padla

„Protože se jednalo o návrh těsně před dražbou u exekuce, která byla v běhu téměř deset let, posoudil návrh exekutorský kandidát, který dražbu prováděl, rovněž jako návrh šikanózní a dražbu provedl,“ dodal.

„Postup kandidáta byl správný, neboť odvolací soudy jak návrh na insolvenci, tak i návrh na odklad dražby rovněž následně zamítly,“ dodal Usnul.

Podnikatel si ale na postup stěžoval u ministerstva spravedlnosti a to podalo jak na exekutora Usnula, tak na jeho pomocníka kárné žaloby. Přestože dražbou nebyla způsobena žádná škoda, byl exekutorský kandidát potrestán pokutou 20 tisíc korun a jeho šéfovi navrhlo ministerstvo udělit miliónovou pokutu, o které bude jednat kárný senát Nejvyššího správního soudu.

„Nakonec to dopadlo tak, že exekuce vedená proti podvodníkům se štábem právníků téměř deset let nebyla úspěšná a ministerstvo se jich nakonec ještě zastalo. To se zcela vymyká běžnému chápání,“ konstatoval Usnul.

Reklama

Výběr článků

Načítám